Knedle ze śliwkami
Faszerowane polską śliwką węgierką knedle podane z przysmażoną na maśle bułką tartą i odrobiną kryształków cukru to danie proste w wykonaniu ale doskonałe w smaku. Przepis co prawda bardziej na jesień niż na zimę ale co tam. Jak się człowiek uprze to i z mrożonych zrobi? Mrozicie jesienią śliwki na zimę?
*Knedle ze śliwkami*
- śliwka węgierka polska - około 20 sztuk
- ziemniaki - 2,5 kg obranych
- mąka ziemniaczana
Umyte śliwki pozbawiamy pestek i ogonków. Używajcie do knedli śliwek twardawych i nieprzejrzałych. Dzięki temu śliwka podczas gotowania knedli nie zamieni się w mus owocowy ze skórką. Polskie młode węgierki nadają się na knedle doskonale.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone kartofle ubijamy i ucieramy na gładką masę. Wypełniamy nimi miskę i masę dzielimy na 4 części. Jedną część wyjmujemy z miski i w jej miejsce sypiemy do równego ziemniaczanej mąki. Wyjęta część ziemniaków wraca do miski i całość mieszamy bardzo dokładnie. Jeśli masa wydaje nam się zbyt kleista podsypujemy mąki ziemniaczanej. Jak widać przepis na ciasto jest identyczny jak ten na śląskie białe kluski - jednocześnie prosty i sprawdzony.
Z masy ziemniaczanej formujemy kulki (ciut większe niż na kluski bo do środka musi nam się jeszcze zmieścić śliwka) i każdą z nich rozpłaszczamy na gruby placek. Układamy na placku pozbawioną pestek śliwkę, a placek zawijamy, sklejamy brzegi i ponownie formujemy kulkę. Odkładamy knedel na blat oprószony ziemniaczaną mąką.
Knedle gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Pamiętajcie by woda, na którą wrzucacie kluski, nie hulała. Utrzymując odpowiednią temperaturę wody, mieszamy kluski delikatnie drewnianą łyżką by się nie skleiły i nie przywarły do dna. Knedle powinny gotować się po wypłynięciu na powierzchnie jakieś 3, góra 4 minutki.
Knedle ze śliwkami podane z usmażoną na masełku bułką tartą i odrobiną cukru stanowią przysmak zarówno dzieci jak i dorosłych domowników.
To już wiem co zrobić z cała masą śliwek, com je jesienią mroziła. Urodzaj był, a zmarnować grzech. Knedle będą! Aż mi ślinka leci. Ale ziemniaki muszę nabyć zwykłe, bo kluski z mączystych kartofli się rozpływają w wodzie.-
OdpowiedzUsuńFaktycznie jakość ziemniaka ma wpływ na kluski.
OdpowiedzUsuń