Pierożki do rosołu
Drugi sposób na wykorzystanie produktów które nam zostały po przygotowaniu niedzielnego rosołu. Pierożki do rosołu to świetne zastępstwo tradycyjnego makaronu. Łatwo je przygotować i mogę je tylko polecić. Dzięki nim wykorzystamy praktycznie wszystkie produkty z których przygotowaliśmy niedzielny polski rosół, a mocno czosnkowy aromat farszu uczyni niedzielny obiad zdecydowanie smaczniejszym.
*Pierożki do rosołu*
- mięso drobiowe lub wołowe użyte podczas gotowania rosołu
- warzywa użyte podczas gotowania rosołu
- czosnek polski - 3 ząbki
- sól
- pieprz
- olej lub oliwa
- mąka pszenna - 500g
- ciepła woda - 250ml
- sól
- masło - 1 łyżka
Podsmażamy czosnek na oliwie dorzucając po chwili zmiksowane blenderem warzywa i mięso pozostałe po przygotowaniu rosołu. Podsmażamy całość chwilę doprawiając ewentualnie pieprzem i solą.
Rozpuszczamy łyżkę masła. Do mąki, mieszając dolewamy ciepłą ale nie gorącą wodę. Szczypta soli i wspomniane wyżej rozpuszczone masło. Zagniatamy rękami. Owijamy w folię o odstawiamy na chwilę. Wałkujemy ciasto na cienkie placki i z pomocą ringu lub zwykłej szklanki wycinamy kółka.
Lepimy pierogi nakładając na kółka łyżkę farszu. Formować możemy pierożki tradycyjnie lub na przykład w uszka. W restauracji jedliśmy pierożki podane w formie ravioli. Sposób zależy od Waszej inwencji twórczej.
Gotujemy na osolonej wodzie około 3 minut od wypłynięcia i podajemy zalane gorącym rosołem. Polecam raz na jakiś czas właśnie w ten sposób podać niedzielny, tradycyjny dla naszych polskich domów rosół. Jest pysznie i smakuje trochę inaczej.
Komentarze
Prześlij komentarz