piątek, 15 lutego 2019

Bogracz z kluseczkami

Danie kojarzące mi się nieodzownie z latami młodości gdy z kolegami i koleżankami urządzaliśmy na słynnych czeladzkich motocrossach ogniska. Kociołek pełen doskonałego bograczu musiał na nich obok maścipuli być. Bogracz to także danie goszczące na wielu imprezach okolicznościowych jako sycący, gorący posiłek w trakcie intensywnej zabawy. Przepis na bogracz musi się na każdej stronie z domową kuchnią znaleźć więc nasz przepis poniżej:

Bogracz


*Bogracz z kluseczkami*

  • łopatka wieprzowa - 1 kg
  • papryka konserwowa - duży słoik +/- 700ml
  • papryka świeża - 2 sztuki
  • cebula - 2 sztuki
  • masło
  • koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
  • ziele angielskie - 6 ziaren
  • liść laurowy - 4 sztuki
  • papryka słodka suszona - 1 łyżka
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • woda - 1,5l
  • sól
  • pieprz
  •  ugotowane ziemniaki - 3 sztuki
  • masło - 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana - 70g
Paprykę odsączamy z zalewy, której nie wylewamy. Kroimy warzywo w grubsza kostkę. Mięso również kroimy w kostkę i nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką. W rondlu obsmażamy mięso na odrobinie masła dorzucając ziele angielskie i liść laurowy. Mięso ma się szybko zamknąć więc ogień spory.

Bogracz


Na maśle złocimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę paprykę świeżą. Całość dorzucamy do mięsa i dusimy na małym ogniu. Dolewamy wodę (ewentualnie bulion) dodajemy koncentrat pomidorowy. Pod koniec gotowania dorzucamy paprykę konserwową i dolewamy trochę zalewy z papryki dla podkręcenia smaku bograczu.

Bogracz


Całość gotujemy do miękkiego mięsa. Zagęszczamy ewentualnie mąką. Na koniec do bograczu muszą trafić tytułowe kluseczki.

Bogracz


Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy masło i mąkę ziemniaczaną. Wyrabiamy na ciasto i kręcimy jak najmniejsze kluseczki. Nie muszą być okrągłe jak u nas. Gotujemy je chwilę w bograczu od wypłynięcia.

4 komentarze:

  1. Musi być pyszne. Uwielbiam takie dania. Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jutro będę robić zostawię opinię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że się udał. Czekamy na opinię :)

      Usuń

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)