Pierogi z mięsem i kapustą

Jeśli zrobiłbym konkurs pod tytułem "Najlepsze pierogi na świecie" to jestem  przekonany, że pierogi z mięsem i kapustą jeśliby nawet nie wygrały to znalazły by się na podium. Jedno z popularniejszych polskich dań zawita dziś na nowym blogu. Delikatne ciasto, soczyste mięsne nadzienie z przepyszną kiszoną kapustą - to najważniejsze cechy poniższych pierogów.

Pierogi z mięsem i kapustą


*Pierogi z mięsem i kapustą*
  • 60 dag mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 300ml gorącej wody
  • wołowina - pół kilo gotowanej z rosołu
  • kapusta kiszona - 30 dag
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
Zawsze do pierogów używamy mięsa, które gromadzimy na tą okazję po wszelakich zupach. Tak jest i tym razem. Mięso mielimy w maszynce. Kapustę należy gotować do miękkości i odcedzić z wody. Kroimy kapustę w miarę drobno. Na łyżce oliwy złocimy pokrojoną w kostkę cebulę. Łączymy wszystkie przygotowane składniki wyrabiając na jednolitą masę. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Pierogi z mięsem i kapustą


Przesianą mąkę wyrabiamy z olejem i z ostrożnie dolewaną gorącą - prawie wrzącą wodą. Wystudzone ciasto wyrabiamy w rękach. Po uzyskaniu elastycznej masy ciasto dzielimy na porcje i wałkujemy na kilkumilimetrowe płaty. Z pomocą szklanki wycinamy kółeczka.

Pierogi z mięsem i kapustą


Łyżka farszu na każde kółko i zawijamy ciasto w pieróg zaciskając jego brzegi widelcem lub palcami. Gotujemy pierogi na dobrze osolonej, wrzącej ale nie hulającej wodzie, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. 2 lub 3 minutki od wypłynięcia w zupełności wystarczą.

Pierogi z mięsem i kapustą


Pierogi podajemy omaszczone skwarkami - takie są najlepsze.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy