Pierś kurczaka na porach
Bardzo lubię pory. Zajadam się takimi z rosołu, uwielbiam z nimi ostre sałatki. Ostatnio zapiekaliśmy na nich piersi kurczaka. To było dobre danie, a przepis na pierś kurczaka na porach na stałe wpisał się w nasze menu.
*Pierś kurczaka na porach*
- por duży - 1 sztuka
- pierś kurczaka - 4 pojedyncze sztuki
- masło - 2 łyżki
- sos worcester - 2 sztuki
- musztarda dijon - 3 łyżeczki
- estragon - 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
- śmietana 18% - 200g
- ser cheddar - 50g
Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na pół. Nacieramy pieprzem i solą. Pory siekamy w talarki i obsmażamy na maśle. Do rumianych dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dusimy całość kilka minut.
Naczynie żaroodporne wykładamy sosem porowym. Układamy na nim piersi kurczaka ciętą stroną na dół. Wierzch filetów smarujemy sosem worcester oraz musztardą. Obsypujemy porządnie suszonym estragonem i wkładamy do piekarnika na 45 minut. Piekarnik powinien być rozgrzany do 190 stopni Celcjusza. Na 10 minut przed końcem zapiekania posypujemy danie startym serem. Do tego rissoto z poprzedniego wpisu i niebo otworzy się przed nami tuż przed nami na talerzu.
Komentarze
Prześlij komentarz