Szynka w galarecie
Przepis na prostą przystawkę. Szynka w galarecie często pojawia się jako składnik zimnej płyty na imprezowych stołach. Karnawał w pełni, do ostatków daleko więc korzystajcie:
*Szynka w galarecie*
- szynka (wędlina) - 6 plastrów
- serek twarogowy biały - 100g
- jajka - 6 sztuk
- cebula - 1 sztuka
- majonez domowy - 4 łyżki
- sól
- pieprz
- bulion drobiowy - 2l
- żelatyna
- koper
- sól
- pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Cebulę kroimy w kostkę i obsmażamy na złoto. W malakserze miksujemy ser z jajkami i cebulą. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy posiekany koper i majonez. Miksujemy całość na gładką masę.
W dwóch litrach podgrzanego bulionu rozrabiamy odpowiednią ilość żelatyny. Ilość zależna od przepisu na opakowaniu. Tak przygotowany, ostudzony bulion rozlewamy do dwóch foremek keksowych. Po kilka łyżek wystarczy by przykryć dno. Wkładamy obie do lodówki by bulion stężał.
Plastry szynki rozkładamy i nakładamy na nie farsz serowy. Zwijamy szynkę w rulony i układamy jedna obok drugiej w formach wyjętych z lodówki. Zalewamy całość resztą bulionu i odkładamy do lodówki. Wystarczy już tylko przed imprezą prostokątne kawałki szynki w galarecie wyciąć i wyciągnąć z foremek na talerz.
Komentarze
Prześlij komentarz