Kotleciki drobiowe z szałwią
Szałwia od zawsze kojarzyła mi się z płukanką gardła - rewelacyjnym środkiem antybakteryjnym. ...a to przecież także genialne zioło do potraw mięsnych. Dietetyczne kotlety drobiowe z dodatkiem szałwii można z czystym sumieniem polecić nie tylko osobom stosującym dietę.
*Kotlety drobiowe z szałwią*
- filet z kurczaka - 20 dag
- szałwia świeża - łyżka posiekanego zioła
- oregano świeże - łyżka posiekanego zioła
- żółty ser - łyżka startego
- otręby owsiane - 2 łyżki
- sól
- pieprz
Mięso mielimy w maszynce. Dodajemy świeżo posiekane zioła, starty żółty ser. Przyprawiamy masę solą i pierzem.
Wyrabiamy mięso palcami i formujemy kotlety, które obtaczamy w owsianych otrębach. Smażymy z obu stron na łyżeczce oliwy lub oleju roślinnego.
Podajemy kotleciki z faszerowanymi warzywami pieczarkami, odrobiną żurawiny i łyżką pomidorowego sosu.
*Faszerowane pieczarki*
- pieczarki - 6 średnich sztuk
- cukinia - 15 dag
- cebula - 1 sztuka
- papryka żółta - 1 sztuka mała
- papryka czerwona - 50 g
- ser żółty - 1 łyżka startego
- sos słodko-kwaśny - 1 łyżeczka
- sól
- pieprz
Pieczarki obieramy ze skórki i usuwamy trzonki. Resztę warzyw kroimy w kostkę i smażymy na łyżeczce oliwy. Wystarczy kilkanaście sekund na mocnym ogniu. Doprawiamy sosem słodko-kwaśnym (lubimy TAO-TAO), solą i świeżo mielonym pieprzem. Podsmażamy kolejne kilkanaście sekund mieszając farsz dokładnie.
Wypełniamy kapelusze pieczarek farszem. Układamy przygotowane grzyby na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy każdą starym serem i wkładamy blaszkę do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Daniu wystarczy już tylko około 20 minut. Świetny dodatek do mięs wszelakich.
Komentarze
Prześlij komentarz