CocoReklama

wtorek, 26 lutego 2019

Kotleciki drobiowe z szałwią

Szałwia od zawsze kojarzyła mi się z płukanką gardła - rewelacyjnym środkiem antybakteryjnym. ...a to przecież także genialne zioło do potraw mięsnych. Dietetyczne kotlety drobiowe z dodatkiem szałwii można z czystym sumieniem polecić nie tylko osobom stosującym dietę.


Kotleciki drobiowe z szałwią

 
*Kotlety drobiowe z szałwią*
  • filet z kurczaka - 20 dag
  • szałwia świeża - łyżka posiekanego zioła
  • oregano świeże - łyżka posiekanego zioła
  • żółty ser - łyżka startego
  • otręby owsiane - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
Mięso mielimy w maszynce. Dodajemy świeżo posiekane zioła, starty żółty ser. Przyprawiamy masę solą i pierzem.

Kotleciki drobiowe z szałwią


Wyrabiamy mięso palcami i formujemy kotlety, które obtaczamy w owsianych otrębach. Smażymy z obu stron na łyżeczce oliwy lub oleju roślinnego.

Kotleciki drobiowe z szałwią


Podajemy kotleciki z faszerowanymi warzywami pieczarkami, odrobiną żurawiny i łyżką pomidorowego sosu.

*Faszerowane pieczarki*
  • pieczarki - 6 średnich sztuk
  • cukinia - 15 dag
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka żółta - 1 sztuka mała
  • papryka czerwona - 50 g
  • ser żółty - 1 łyżka startego
  • sos słodko-kwaśny - 1 łyżeczka
  • sól
  • pieprz
Pieczarki obieramy ze skórki i usuwamy trzonki. Resztę warzyw kroimy w kostkę i smażymy na łyżeczce oliwy. Wystarczy kilkanaście sekund na mocnym ogniu. Doprawiamy sosem słodko-kwaśnym (lubimy TAO-TAO), solą i świeżo mielonym pieprzem. Podsmażamy kolejne kilkanaście sekund mieszając farsz dokładnie. 

Kotleciki drobiowe z szałwią


Wypełniamy kapelusze pieczarek farszem. Układamy przygotowane grzyby na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy każdą starym serem i wkładamy blaszkę do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Daniu wystarczy już tylko około 20 minut. Świetny dodatek do mięs wszelakich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)