Sałatka warstwowa z brokułami
Uwielbiam sałatki z brokułami. Taka warstwowa sałatka i ładnie się prezentuje na stole, a potem dobrze smakuje już wymieszana. Poniższy przepis zagościł u nas nie dawno i z czystym sumieniem go mogę polecić. Pyszna sałatka brokułowa.
*Sałatka warstwowa z brokułami*
- brokuł
- kukurydza konserwowa - 1 puszka
- pomidory - 2 sztuki
- papryka czerwona - 1 sztuka
- cebula czerwona - 1 sztuka
- ser feta
- słonecznik łuskany
- szczypiorek
- mały jogurt naturalny
- majonez domowy - 3 łyżki
- czosnek polski - 2 ząbki
- sól
- pieprz
Brokuł należy podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente. W szklanym dużym naczyniu układamy warstwowo poszczególne składniki sałatki. Brokuł, odsączona z zalewy kukurydza, pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i fetę. Konieczne będą jeszcze warstwy piórek czerwonej cebuli.
Ułożone różnorodnie warstwy zalewamy przygotowanym z jogurtu, majonezu, przeciśniętego czosnku i doprawionego solą oraz pieprzem sosu. Całość obwicie zasypujemy szczypiorkiem i ziarnami słonecznika. Odstawiamy sałatkę do lodówki by sos miał czas przeniknąć poszczególne warstwy i wydobyć z nich to co w warzywach najlepsze.
Tylko przez chwilę tak przygotowana sałatka będzie cieszyć nasz wzrok. Rodzinka rzuci się na nią z widelcami bo jest przepyszna i zbyt długo nie można podziwiać jej artystycznej urody.
Komentarze
Prześlij komentarz