środa, 11 listopada 2020

Bułki wrocławskie - Thermomix

 Uwielbiamy domowe pieczywo. Przepisów na chleb mamy już sporo. Na bułki też już kilka ale przepis na bułki wrocławskie jest u nas hitem od kilku tygodni. Co dwa, trzy dni pieczemy 9 bułek pszennych. Są doskonałe. Mięciutkie, pełne i świeże nawet na drugi dzień. Już nie pamiętam kiedy ostatnio kupiłem bułki w piekarni. Przepis na Thermomix ale postaram się wpis uzupełnić tak by mogły z niego skorzystać osoby bez tej maszyny.

Bułki wrocławskie

*Bułki wrocławskie*

  • mleko - 170g
  • woda - 150g
  • drożdże świeże - 20g
  • cukier - 1 łyżeczka
  • masło - 30g
  • mąka pszenna - 500g i trochę do oprószenia
  • sól - 1 i 1/2 łyżeczki
Do naczynia miksującego wlewamy mleko, wodę. Rozdrabniamy drożdże i dosypujemy cukier. Mieszamy na nastawie 2min/37stopni/obr.2

Do naczynia wkładamy masło, mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto na nastawie 3min/interwał Po zakończonym wyrabianiu zostawiamy ciasto w naczyniu do wyrośnięcia. Tak na około 40 do 60 minut.
Znów wyrabiamy na nastawie 30sek/interwał

Bułki wrocławskie



Blachę piekarnikową wyścielać należy papierem do pieczenia. Na blat kuchenny rozsypujemy trochę mąki. Wykładamy ciasto. Najłatwiej jest oddzielić ciasto od ścianek, obrócić naczynie do góry nogami i pokręcić w lewo, prawo mieszadłem. Formujemy z ciasta wałek i dzielimy na 8 lub 9 równych części.




Formujemy z każdej części bułkę, lekko spłaszczamy i posypujemy mąką. Robimy charakterystyczny rowek. Przykrywamy lnianą ściereczką na 20 minut.

Bułki pszenne


Rozgrzewamy w tym czasie piekarnik do 200 stopni C. Bułki pieczemy 15-20 minut w systemie góra-dół. Pyszne bułki na śniadanie lub dodatek do dań na ciepło. Na zdjęciu gulasz wołowy, który też się na blogu pojawi.





13 komentarzy:

  1. Bułeczki wyszły mi pyszne 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszędzie w przepisach jest jajko,czy tu także nie musi być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajko do chleba? Jak już to ewentualnie żeby posmarować nim wierzch i np. posypać jakimiś ziarnami

      Usuń
    2. Pierwszy raz słyszę o dodawaniu jajka do ciasta na bułki. No ale znam przepisy np na kluski śląskie gdzie ludzie dodają jajka i też się dziwię ;)

      Usuń
  3. Robiłam z orkiszowej i wyszły super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musimy spróbować z orkiszową. Dzięki za podpowiedź.

      Usuń
  4. Dzięki wielkie za przepis��bułeczki wychodzą pyszne.uwielbiamy je.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też uwielbiamy i często robimy jak już przejemy się chlebem żytnim na zakwasie :)

      Usuń
  5. coz powiedziec,zrobilem recznie bez termomixa..ale wyszly fenomenalne..dziekuje serdecznie i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super bułeczki, pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)