CocoReklama

środa, 25 lipca 2018

Pierś kaczki z sosem śliwkowym

Lubię kaczuszkę w całości ale lubię i jej pierś. Przepisów na pierś kaczki jest w sieci sporo. Dorzucimy i nasz. Pierś kaczki z sosem śliwkowym bardzo nam smakowała więc mogę polecić na blogu.


PIerś kaczki z sosem śliwkowym



*Pierś kaczki w sosie śliwkowym*
  • pierś kaczki ze skórą - 3 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
*Sos śliwkowy*
  • śliwki suszone - 80g
  • śliwki węgierki świeże - 200g
  • sos sojowy ciemny - 60ml
  • miód - 70ml
  • ocet balsamiczny lub z czerwonego wina - 50ml
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • papryka ostra - do smaku
Z piersi kaczki usuwamy pensetą pozostałości piórek jeśli takowe się zdarzą. Nacinamy ostrym nożem skórę aż do mięsa uważając by samej piersi nie uszkodzić. Nacieramy piersi mieszanką pieprzu, soli i dużej ilości suszonego, przetartego w rękach majeranku. Odkładamy mięso do lodówki na pół godziny.

Pierś kaczki z sosem śliwkowym



W tym czasie możemy przygotować sos. W szkołach uczą by sos robić na wytopionym z kaczki tłuszczu ale nasz na próbę zrobiliśmy inaczej. Dzięki temu sos można użyć także do innych dań nawet wegetariańskich.

Do garnka wlewamy miód, sos sojowy oraz zmiażdżony czosnek. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy śliwki suszone oraz świeże bez pestek. Podlewamy octem i gotujemy około 30 minut. Doprawiamy ostrą papryką, której nie powinniśmy oszczędzić by sos miał swoją moc. Po 30 minutach blendujemy zredukowany sos. Ja dodatkowo przetarłem go przez drobne sitko. Chwila pracy ale sos mamy gładziutki jak pupcia niemowlęcia.


Pierś kaczki z sosem śliwkowym


Piersi smażymy na mocno rozgrzanej patelni skórą do dołu. Skóra ma być mocno chrupiąca a znajdujący się pod nią tłuszcz powinien się cały wytopić. Jakieś 5 minut starczy. Gdy to się stanie przekładamy mięso na drugą stronę i smażymy około 3 minut. 


Pierś kaczki z sosem śliwkowym


Tak przygotowane piersi powinny trafić do brytfanki i do piekarnika rozgrzanego już na 180 stopni. 15-25 minut w piecu i piersi gotowe. Czas zależny od ulubionego stopnia wysmażenia mięsa i wielkości samych piersi. Każdy musi za pierwszym razem sam poeksperymentować by znaleźć swój ideał. Nam piętnaście minut wystarczyło.

Pierś kaczki z sosem śliwkowym



Piersi kroimy w plastry ale dajmy jej odpocząć po wyjęciu z pieca by wariujące z powodu temperatury soki nam po zbyt wczesnym przecięciu  nie wypłynęły. Podana z ziemniaczkami i modrą kapustką pierś kaczki z pysznym sosem śliwkowym uświetniła niedzielny obiad. Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)