CocoReklama

wtorek, 10 lipca 2018

Flaki wołowe - Thermomix

Mam gdzieś na blogu przepis na oszukane flaczki drobiowe. Dzięki maszynie zwanej Thermomix mogę się ostatnio cieszyć doskonałymi flakami wołowymi. Z czystym sumieniem  polecam i prezentuję Wam przepis na flaki wołowe z Thermomixa. Aromatyczne, ostre ...takie jak lubię.

Flaki wołowe


*Flaki wołowe*

  • flaki wołowe (gotowane krojone) - 500g
  • mięso wołowe - 250g
  • marchew - 120g
  • korzeń selera - 80g
  • pietruszka - 60g
  • por - 30g
  • woda - 2000g
  • koncentrat buliony wykonany w Thermomix - czubata łyżeczka
  • liść laurowy - 1 sztuka
  • ziele angielskie - 3 ziarna
  • sól - 1 i 1/2 łyżeczki
  • majeranek - czubata łyżeczka
  • słodka papryka - 1 łyżeczka
  • ostra papryka - 1 łyżeczka
  • imbir suszony - 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
  • mąka i tłuszcz na zasmażkę

Do naczynia wkładamy pokrojoną w kawałki marchewkę, seler, pietruszkę. Dodajemy por pokrojony w  plastry. Rozdrabniamy całość używając nastawy 3s/ obr.5. Przekładamy do innego naczynia.

Do naczynia miksującego wkładamy flaki wołowe. Dodajemy 1000g wody i gotujemy na nastawie 20min/ 95 stopni/ wsteczne obr. 0.5 Odcedzamy całość na dolnej podstawce varomy.

Flaki wołowe


Odcedzone flaki wkładamy ponownie do naczynia. Dodajemy mięso wołowe pokrojone w kostkę. Do naczynia dajemy też łyżkę koncentartu mięsnego, liść laurowy, ziarna angielskiego ziela i kolejne 1000g wody. Gotujemy całość 90min/95 stopni/ wsteczne obr. 0.5

Dokładamy do naczynia rozdrobnione wcześniej warzywa i gotujemy jeszcze 15min/95 stopni/wsteczne obr. 0.5 Dodajemy majeranek i resztę przypraw. Zagęszczamy przygotowaną na patelni zasmażką i gotujemy kolejne 5min/95 stopni/ wsteczne obr. 1

6 komentarzy:

  1. Co z tą odcecodzną wodą po pierwszym gotowaniu flaków?

    OdpowiedzUsuń
  2. Flaczki są super , jak przepis z thermomiksie , tylko po drugiej zmianie wody flaczki trzeba jeszcze z 30 minut gotować flaczki z wołowina i dopiero później dodać warzywa i resztę i gotować 15 minut

    OdpowiedzUsuń
  3. flaczki jako skladnik do tego dania muszą być dość twarde bo innaczej wychodzi ciapka po tym gotowaniu z miksowaniem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obroty na poziomie 0,5 i 1 nie są w stanie nic im zrobić. To jakbyś łyżką drewnianą mieszał ;)

      Usuń

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)