Kotlety schabowe
Jakby tak gościa z zagranicy nie znającego polskiej kuchni zbyt dobrze spytać o polskie dania to obok bigosu i kaszanki, kotlety schabowe byłyby zapewne jednym z wymienionych przez niego dań. Przez nowomodnych Polaków pogardzane za prostotę przez lubiących tradycję w kuchni uwielbiane: kotlety schabowe. Dziś z małą zmianą w tradycyjnym w naszych domach przepisie ale równie dobre jeśli nie lepsze.
*Kotlety schabowe*
- schab - 8 około centymetrowej grubości plastrów
- maślanka naturalna - 2 szklanki
- mąka pszenna - 1 szklanka
- bułka tarta - 1 szklanka
- sól - 1 łyżeczka
- papryka słodka suszona - 1 łyżeczka
- czosnek suszony granulowany - 2 łyżeczki
Kotlety rozbijamy dość cienko ale tak by ich nie porozrywać i nie narobić w nich dziur. Suche składniki przeznaczone na panierkę mieszamy. Obtaczamy kotlety w mieszance, moczymy w maślance i znów obtaczamy w panierce. Smażymy kotlety na tłuszczu (masło, olej rzepakowy, smalec jak kto lubi lub woli) z obu stron na złoto.
3-4 minuty z każdej strony w zupełności powinny wystarczyć. Najważniejsze by kotlet zachował swoją soczystość i nie był suchy.
Kotlety podajemy na przykład z młodymi ziemniakami w maślanym koperku i pyszną duszoną kapustą kiszoną ze skwarkami.
Komentarze
Prześlij komentarz