Kotlety schabowe

Jakby tak gościa z zagranicy nie znającego polskiej kuchni zbyt dobrze spytać o polskie dania to obok bigosu i kaszanki, kotlety schabowe byłyby zapewne jednym z wymienionych przez niego dań. Przez nowomodnych Polaków pogardzane za prostotę przez lubiących tradycję w kuchni uwielbiane: kotlety schabowe. Dziś z małą zmianą w tradycyjnym w naszych domach przepisie ale równie dobre jeśli nie lepsze.

Kotlety schabowe


*Kotlety schabowe*
  • schab - 8 około centymetrowej grubości plastrów
  • maślanka naturalna - 2 szklanki
  • mąka pszenna - 1 szklanka
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • sól - 1 łyżeczka
  • papryka słodka suszona - 1 łyżeczka
  • czosnek suszony granulowany - 2 łyżeczki
Kotlety rozbijamy dość cienko ale tak by ich nie porozrywać i nie narobić w nich dziur. Suche składniki przeznaczone na panierkę mieszamy. Obtaczamy kotlety w mieszance, moczymy w maślance i znów obtaczamy w panierce. Smażymy kotlety na tłuszczu (masło, olej rzepakowy, smalec jak kto lubi lub woli) z obu stron na złoto.

3-4 minuty z każdej strony w zupełności powinny wystarczyć. Najważniejsze by kotlet zachował swoją soczystość i nie był suchy. 

Kotlety schabowe


Kotlety podajemy na przykład z młodymi ziemniakami w maślanym koperku i pyszną duszoną kapustą kiszoną ze skwarkami.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy