Ciasto marchewkowe
Gdy publikowałem ten przepis na starym blogu miałem 37 urodziny. Dziś na karku 42 lata ale nadal lubię ciasto marchewkowe. Warto ów przepis odświeżyć choć przydałoby się nowe zdjęcie. Przepis na cynamonowe ciasto marchewkowe jest banalny.
*Ciasto marchewkowe*
- marchew (nieobrana) - 0,5 kg
- cukier trzcinowy - 25 dag
- olej roślinny - 3/4 szklanki
- mąka pszenna - 20 dag
- jajka - 3 sztuki
- soda oczyszczona - 1 i troszkę łyżeczki
- cynamon - 1 łyżeczka świeżo startego
- płatki migdałowe - 2 łyżki + trochę do ozdoby
- cukier puder
Do makutry przesypujemy przesianą przez sitko mąkę. Dodajemy do tego sodę, cynamon, cukier. Wbijamy jajka i dolewamy olej. Mieszamy całość na gładką masę. Marchewki należy obrać, umyć i zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Mieszając ciasto dodajemy startą marchew i płatki migdałów.
Ciasto przelewamy do przygotowanej tortownicy. Należy ją wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik powinien być już rozgrzany do temperatury 190 stopni Celcjusza. Pieczemy ciasto marchewkowe 60 minut na środkowej półce. Przed wyjęciem sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy nie jest zbyt mokre w środku. Po całkowitym ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałów.
Ciasto jest przepyszne, wilgotne w środku nawet na drugi dzień.
Komentarze
Prześlij komentarz