Zupa ogórkowa

Kto z Was ma już spiżarnię pełną kiszonych ogórków? Zupa ogórkowa najlepiej smakuje  zimą, a zrobiona z własnych przetworów jest najlepsza i bez porównania z zupami z koncentratów. Dzisiejszy przepis na ogórkową daje doskonały efekt zarówno w zimę jak i w ogórkowym sezonie. Korzystajmy z dostępności tego pysznego warzyw.

Zupa ogórkowa


*Zupa ogórkowa*
  • ogórki kiszone - 30 dag
  • woda z kiszenia ogórków - 1 szklanka
  • marchew młoda - 3 sztuki
  • pietruszka korzeń młoda - 3 sztuki
  • koper - łyżka
  • natka pietruszki - 1 łyżka
  • śmietana do zupy - 100ml
  • sól
  • pieprz
  • bulion mięsny - 2 litry
Ogórki ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze razem z obraną marchwią i pietruszką w korzeniu. Do gotującego się mięsnego bulionu wrzucamy przetarte warzywa i dolewamy szklankę wody spod ogórków.

Zupa ogórkowa

Gotujemy około 20 minut doprawiając pieprzem i solą. Pod koniec dodajemy hartowaną śmietanę i zupa praktycznie gotowa. Podana z utajonym ryżem ... najlepsza.

Komentarze

  1. W pełni się zgadzam, że z domowych przetworów taka zupa jest najlepsza! Jednak i w czasie sezonu, można się skusić na taką zupkę. Bardzo dobry pomysł na szybki obiad! :)

    Pozdrawiam,

    Anna

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy