Zupa ogórkowa
Kto z Was ma już spiżarnię pełną kiszonych ogórków? Zupa ogórkowa najlepiej smakuje zimą, a zrobiona z własnych przetworów jest najlepsza i bez porównania z zupami z koncentratów. Dzisiejszy przepis na ogórkową daje doskonały efekt zarówno w zimę jak i w ogórkowym sezonie. Korzystajmy z dostępności tego pysznego warzyw.
*Zupa ogórkowa*
- ogórki kiszone - 30 dag
- woda z kiszenia ogórków - 1 szklanka
- marchew młoda - 3 sztuki
- pietruszka korzeń młoda - 3 sztuki
- koper - łyżka
- natka pietruszki - 1 łyżka
- śmietana do zupy - 100ml
- sól
- pieprz
- bulion mięsny - 2 litry
Ogórki ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w malakserze razem z obraną marchwią i pietruszką w korzeniu. Do gotującego się mięsnego bulionu wrzucamy przetarte warzywa i dolewamy szklankę wody spod ogórków.
Gotujemy około 20 minut doprawiając pieprzem i solą. Pod koniec dodajemy hartowaną śmietanę i zupa praktycznie gotowa. Podana z utajonym ryżem ... najlepsza.
W pełni się zgadzam, że z domowych przetworów taka zupa jest najlepsza! Jednak i w czasie sezonu, można się skusić na taką zupkę. Bardzo dobry pomysł na szybki obiad! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Anna
Ulubiona zupa mojego syna :)
Usuń