Sos malinowy

Idealny do deserów, naleśników lub innych potrzebujących słodkiego, owocowego sosu dań. Sos malinowy z niewielką ilością cukru. Podkręcony cynamonem i miętą bez jednej nawet pesteczki.

Sos malinowy


*Sos malinowy*
  • maliny - 300g
  • cukier - 3 łyżki
  • cynamon - laska
  • mięta - kilka listków
Podobnie jak w przypadku sosu truskawkowego, który kiedyś prezentowałem, na patelni należy rozpuścić 2 łyżki cukru. Można dodać odrobinę wody dla ułatwienia ale nie jest to konieczne. Gdy cukier zamieni się w płyn wrzucamy na patelnię umyte maliny. Intensywnie mieszamy je z rozpuszczonym cukrem. Po chwili maliny puszczą sok. Można je wtedy rozgnieść łyżką lub czymś innym, dorzucić starty cynamon (łyżeczka) i roztarte w rękach liście świeżej mięty.

Sos powinien się chwilę pogotować. Gdy maliny puszczą już cały sok przecieramy całość przez gęsto sito. Robiłem to kilka razy by mieć pewność, że raz: usunę wszystkie pestki, a dwa że cały miąższ malin zostanie w sosie. Przetarty sos doprawiamy jeszcze łyżką cukru chyba, że trafią nam się porządne leśne maliny pełne naturalnej słodyczy. Na ryneczku jednak kupimy raczej ogrodowe wersje, piękne, jędrne, o idealnych kształtach ale których smak niestety trzeba podkręcić.

Sos malinowy


Sos malinowy możemy używać do naleśników z serem, lodów, a nawet do pięknie grillowanego sera owczego na pysznej grzance w zastępstwie żurawiny.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy