Skandynawskie klopsiki w sosie - Thermomix
Chyba wszyscy znają słynne klopsiki z Ikei. Akurat czas taki, że po dużych sklepach czy galeriach lepiej się nie szwendać. Na blogu więc przepis na klopsiki, które spokojnie mogą konkurować z tymi legendarnymi już klopsikami ze szwedzkiego meblowego sklepu. Przy okazji wiemy co jemy. Przepis na Thermomix ale można go użyć zapewne także w Lidlomiksie. Właściciele Lidlomiksa proszeni są o ewentualne komentarze czy przepisy na Thermomix sprawdzają się także na ich maszynach.
*Skandynawskie klopsiki w sosie*
- mięso mielone wieprzowo-wołowe - 800g
- mleko - 30g
- cebula - 100g
- czosnek polski - 2 ząbki
- olej - 15g + odrobina do natłuszczenia varomy
- bułka tarta - 75g
- jajko
- gałka muszkatołowa - 3/4 łyżeczki
- pieprz - 3/4 łyżeczki
- sól - 1 i 1/2 łyżeczki
*Sos do klopsików*
- bulion warzywny lub drobiowy - 400g
- śmietana 30% - 200g
- mąka - 30g
- masło - 40g
- musztarda - 20g
- sos sojowy ciemny - 20g
- pieprz - 1/2 łyżeczki
Do naczynia miksującego wrzucamy cebulę i czosnek. Siekamy całość 5sek/obr.5 Zgarniamy kopystką wszystko na dno naczynia. Dodajemy olej. Dusimy na nastawie 3min/120 stopni/obr.1
Dodajemy do naczynia mięso. Wrzucamy też bułkę tartą. Wlewamy mleko. Wbijamy jajko. Dodajemy przyprawy. Mieszamy całość 20sek/obr.4
Natłuszczamy podstawkę Varoma olejem. Natłuszczamy też ręce by móc spokojnie formować w nich małe klopsiki. Kuleczki układamy na podstawce Varoma. Do naczynia miksującego wlewamy bulion. Gotujemy na parze klopsiki na nastawie 15min./Varoma/obr.1
Po tym czasie zdejmujemy podstawkę Varoma z klopsikami. Natomiast do naczynia miksującego dodajemy śmietanę, mąkę, masło, musztardę, sos sojowy i pieprz. Gotujemy sos 5min/100 stopni/obr.3
Pulpeciki przesmażamy na odrobinie oleju i podajemy polane sosem. Doskonałe, delikatne i soczyste. Polecamy.
Zrobiłam, pulpeciki przepyszne. Zamiast buliony wolałam wodę i przy okazji ugotowałam ziemniaki w koszyczku wydłużając tym samym gotowanie pulpecikow do 25 minut. Później zrobiłam z wody po ziemniakach sos, ale bez masła i śmietany a jedynie dodałam pół łyżeczki bulionu warzywnego. Mega szybkie i mega pyszne danie. Mąż i dzieci zachwycone. Bardzo polecam 👍
OdpowiedzUsuńMy juz je robimy przynajmniej kilka razy w miesiącu. Faktycznie są doskonałe :)
UsuńZ samego mięsa wieprzowego też wychodzą takie smaczne?
OdpowiedzUsuńWołowina ma swój niepowtarzalny smak ale myślę, że i sama wieprzowina będzie dobra choć czy równie dobre to wątpię. BTW muszę jakiś generator powiadomień o komentarzach zainstalować bo przegapiłem Twój, a istotny.
UsuńUżywacie kwaśnej śmietany czy słodkiej śmietanki? Zrobiłam z kwaśną i sos jest niedobry.
OdpowiedzUsuń