sobota, 19 grudnia 2020

Kapusta z grochem i grzybami

 Wigilia coraz bliżej. Trzeba nadgonić z przepisami na wigilijne potrawy. Znajdziecie większość pod hastagiem wigilia z prawej strony komputerowej wersji naszego bloga. Dziś przepis na kapustę z grochem i grzybami. Dopóki nie poznałem mojej cudownej Żony kapusty z grochem nie znałem. U mnie na wigilię jadło się kapustę tylko z grzybami. Przepisu na nią już w tym roku nie uda mi się na blogu umieścić ale będzie na pewno. 

Przy okazji napiszę, że poniższy przepis wykonaliśmy z kapusty prawdziwie kiszonej, którą znajdziecie w sklepie Gospodarstwa Rolnego M.Sznajder. Polecamy z całego serca.

przepis na kapustę z grochem i grzybami


*Kapusta z grochem i grzybami*

  • kapusta kiszona - 1 kg
  • grzyby suszone - garść
  • groch połówki - 500g
  • cebula - 2 sztuki
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • kminek mielony
  • masło
Grzyby i groch moczymy w osobnych naczyniach. Moczyliśmy je całą noc. Kapustę należy pokroić i wrzucić do garnka. Dodajemy 3 liście laurowe i kilka ziaren angielskiego ziela. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości kapusty. Groch gotujemy w osobnym garnku. W trzecim garnku gotujemu grzyby w wodzie, w której się moczyły.

przepis na kapustę z grochem i grzybami


Cebule siekamy i smażymy na maśle na złoty kolor. Do ugotowanej i odcedzonej kapusty dodajemy odcedzony groch oraz odrobinę gęstej wody spod niego. Dzięki temu odpadnie nam robienie mącznej zasmażki. Dodajemy grzyby, przesmażoną cebulę i doprawiamy majerankiem oraz kminkiem mielonym. Kminku nie żałujemy z powodów chyba wszystkim wiadomych :)

Pozostaje nam dodać do kapusty 2 łyżki masła i podgotować z 10 minut co jakiś czas mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)