Kapusta z grochem i grzybami
Wigilia coraz bliżej. Trzeba nadgonić z przepisami na wigilijne potrawy. Znajdziecie większość pod hastagiem wigilia z prawej strony komputerowej wersji naszego bloga. Dziś przepis na kapustę z grochem i grzybami. Dopóki nie poznałem mojej cudownej Żony kapusty z grochem nie znałem. U mnie na wigilię jadło się kapustę tylko z grzybami. Przepisu na nią już w tym roku nie uda mi się na blogu umieścić ale będzie na pewno.
Przy okazji napiszę, że poniższy przepis wykonaliśmy z kapusty prawdziwie kiszonej, którą znajdziecie w sklepie Gospodarstwa Rolnego M.Sznajder. Polecamy z całego serca.
*Kapusta z grochem i grzybami*
- kapusta kiszona - 1 kg
- grzyby suszone - garść
- groch połówki - 500g
- cebula - 2 sztuki
- sól
- pieprz
- majeranek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- kminek mielony
- masło
Grzyby i groch moczymy w osobnych naczyniach. Moczyliśmy je całą noc. Kapustę należy pokroić i wrzucić do garnka. Dodajemy 3 liście laurowe i kilka ziaren angielskiego ziela. Zalewamy wodą i gotujemy do miękkości kapusty. Groch gotujemy w osobnym garnku. W trzecim garnku gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły.
Cebule siekamy i smażymy na maśle na złoty kolor. Do ugotowanej i odcedzonej kapusty dodajemy odcedzony groch oraz odrobinę gęstej wody spod niego. Dzięki temu odpadnie nam robienie mącznej zasmażki. Dodajemy grzyby, przesmażoną cebulę i doprawiamy majerankiem oraz kminkiem mielonym. Kminku nie żałujemy z powodów chyba wszystkim wiadomych...
Pozostaje nam dodać do kapusty 2 łyżki masła i podgotować z 10 minut co jakiś czas mieszając.
Komentarze
Prześlij komentarz