CocoReklama

środa, 16 grudnia 2020

Strucla makowa

 Strucla makowa. ...a dokładnie trzy strucle makowe bo z poniższego przepisu wychodzą przynajmniej trzy pyszne ciasta. Przepis śp. babci Anety na najlepsze w świecie strucle jest niestety nie do odtworzenia bo zawsze ciasta były robione na tzw. oko. Kulinarne doświadczenie starszych osób nie potrzebuje książek ani przepisów. Byliśmy więc zmuszeni poszukać przepisu. Najlepsze przepisy na ciasta są u pani Doroty z Moje Wypieki więc bez zastanawiania się trafiliśmy właśnie do niej. Jej przepis na strucle makowe jest genialny, a ciasta wychodzą takie jak drzewiej bywało: delikatne, aromatyczne i z wilgotnym nadzieniem.

przepis na struclę makową


*Strucle makowe*

  • mąka pszenna - 500g + na podsypanie
  • mleko - 180ml
  • masło - 150g
  • żółtka - 6 sztuk
  • drożdże suche - 21g
  • cukier - 6 łyżek
  • sól - pół łyżeczki
  • spirytus - 1 i 1/2 łyżki
  • wanilia - 2 laski
  • mak - 500g
  • cukier - 170g
  • rodzynki - 100g
  • orzechy włoskie - 100g
  • miód - 3 łyżki
  • aromat migdałowy - 2 łyżeczki
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • masło - 1 łyżka
  • skórka pomarańczowa - 100g
  • białka jaj - 6 sztuk

Zacznijmy od ciasta.  Rozpuszczamy masło w garnuszku. Mieszamy suche drożdże z mąką. Dodajemy resztę składników: ostudzone ale letnie mleko, sól, cukier, ziarenka z dwóch lasek wanilii, żółtka i spirytus. Wyrabiamy ciasto dodając pod koniec rozpuszczone ale chłodne już masło. Formujemy kulę, którą przekładamy do większego naczynia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

przepis na strucle makową


Ciasto sobie rośnie więc jest czas na przygotowanie masy makowej. Mak zalewamy wrzątkiem tak by go zakryła i pozwalamy ziarenkom wchłonąć płyn. Nadmiar odlewamy. Orzechy rozdrabniamy i pozbawiamy ewentualnych skorupek. Rodzynki można wcześniej zalać jakimś alkoholem (rum) ale nie jest to konieczne. Mielimy mak w maszynce przez małe sitko dwa razy. Do zmielonego maku dodajemy resztę składników. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno z białek i odrobiny soli  pianę (kolejny sukces maszyny) Delikatnie mieszamy całość masy.

przepis na strucle makową


Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i dzielimy na trzy części. Każdy wałkujemy w prostokąt. Nakładamy na ciasto masę makową tak by brzegi prostokąta (ok. 2cm) były od masy wolne.  Zwijamy strucle, a skraje podwijamy lekko je dociskając tak by nic podczas pieczenia nam ze strucli nie uciekło. Każde ciasto kładziemy na przesmarowanym olejem papierze do pieczenia. Zawijamy go tak by również góra strucli była nim chroniona. Układamy przygotowane do pieczenia strucle na blaszce pamiętając, że trochę jeszcze urosną w piecu. Na standardowej blaszce prawidłowo zwinięte trzy sztuki powinny zmieścić się bez problemu. Pieczemy ciasto w 190 stopniach przez około 40 minut. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia. Lekko ciepłe ciasto ozdabiamy lukrem i na przykład cukierkami. Prosty lukier zrobimy z 1 i 1/2 szklanki cukru pudru utartej w 4 łyżkach gorącej wody ale sposobów na lukier jest sporo i każdy ma przeważnie swój sprawdzony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)