Sernik kajmakowy
Przepis na świąteczne ciasto. Sernik kajmakowy lub jak kto woli toffi. Słodki, kaloryczny, grzeszny, pyszny. Bez zbędnego owijania w bawełnę przechodzimy do wpisu.
*Sernik kajmakowy*
- twaróg "Mój ulubiony" - 1kg
- jajka - 5 sztuk
- masa krówkowa (kajmak) - 250g
- mąka ziemniaczana - 5 łyżek
- cukier waniliowy
- kruche ciasteczka - 250g
- masło - 100g
- tortownica (nasza kwadratowa o wym. 24x24 )
- masa krówkowa (kajmak) - 200g
- masło - 2 łyżki
- śmietanka kremówka - 50g
- orzechy włoskie - 100g
Kruche ciasteczka zmiksować w blenderze i wymieszać z masłem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Wykładamy do niej zmiksowane ciasteczka. Odstawiamy do lodówki. Ser (używamy twaróg "Mój ulubiony" z Wielunia) ucieramy z żółtkami i cukrem waniliowym. Dodajemy masę krówkową - kajmak. Na marginesie - ważne by użyć dobrej jakości masy. Półki sklepowe pełne są produktów, które dodane do ciasta tylko go zmarnują. Masa musi smakować jak rozpuszczone krówki z dzieciństwa. My użyliśmy masy Helio Kajmak. Całość miksujemy na gładko dodając pod koniec mąkę ziemniaczaną. Białka jaj ubijamy z solą na sztywno i mieszamy z serową masą. Przekładamy ser na schłodzone zmiksowane z masłem ciasteczka. Pieczemy ciasto 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz