Lekki łosoś pieczony

 Po świątecznych kulinarnych szaleństwach i dobrych kilku kilogramach w boczkach warto zjeść coś lekkiego. Chciałbym Państwu zaprezentować na blogu przepis na pieczonego łososia bo warto. Smaczne lekkie danie nie tylko na czas diety. Z dodatkiem gotowanych na parze warzyw tak pieczony łosoś stanowił doskonały niedzielny obiad. Co zostanie można także spożytkować na przykład na wieczorne kanapki.

przepis na łososia pieczonego

*Lekki łosoś pieczony*

  • łosoś świeży - 600-700g (płat lub dzwonek)
  • miód - 2 łyżeczki
  • sos sojowy - 2 łyżki
  • olej  - 4 łyżki
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • czosnek - 4 ząbki
  • pomidorki koktajlowe
  • sól
  • pieprz
  • koperek
  • cytryna

Najpierw należy przygotować marynatę. Miód mieszamy z sosem sojowym, olejem i sokiem z cytryny. Szczypta soli, pieprzu i posiekanego lub suszonego koperku i marynata gotowa. Zalewamy w naczyniu żarodopodrnym nią ułożone kawałki łososia. Skórą do dołu. Musi poleżakować w lodówce około 3 godzin.

przepis na łososia pieczonego


Po tym czasie na każdym kawałku łososia układamy plaster cytryny, plasterki pokrojonego czosnku, po dwa pomidorki koktajlowe i posypujemy koperkiem.

Łososia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni (bez termoobiegu) przez około 12-15 minut na środkowej półce. Danie gotowe do podania.


Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy