Lekki łosoś pieczony
Po świątecznych kulinarnych szaleństwach i dobrych kilku kilogramach w boczkach warto zjeść coś lekkiego. Chciałbym Państwu zaprezentować na blogu przepis na pieczonego łososia bo warto. Smaczne lekkie danie nie tylko na czas diety. Z dodatkiem gotowanych na parze warzyw tak pieczony łosoś stanowił doskonały niedzielny obiad. Co zostanie można także spożytkować na przykład na wieczorne kanapki.
*Lekki łosoś pieczony*
- łosoś świeży - 600-700g (płat lub dzwonek)
- miód - 2 łyżeczki
- sos sojowy - 2 łyżki
- olej - 4 łyżki
- sok z cytryny - 2 łyżki
- czosnek - 4 ząbki
- pomidorki koktajlowe
- sól
- pieprz
- koperek
- cytryna
Najpierw należy przygotować marynatę. Miód mieszamy z sosem sojowym, olejem i sokiem z cytryny. Szczypta soli, pieprzu i posiekanego lub suszonego koperku i marynata gotowa. Zalewamy w naczyniu żarodopodrnym nią ułożone kawałki łososia. Skórą do dołu. Musi poleżakować w lodówce około 3 godzin.
Po tym czasie na każdym kawałku łososia układamy plaster cytryny, plasterki pokrojonego czosnku, po dwa pomidorki koktajlowe i posypujemy koperkiem.
Łososia pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 210 stopni (bez termoobiegu) przez około 12-15 minut na środkowej półce. Danie gotowe do podania.
Komentarze
Prześlij komentarz