Sernik z polewą karmelową

Teraz przepis na sernik, który był gwiazdą tegorocznych Świąt. Pyszny, delikatny mocno aromatyczny z doskonałym ciągnącym się karmelem na wierzchu. Sernik z polewą karmelową mogę śmiało polecić, a przepis jest wyjątkowo prosty.

przepis na sernik z karmelem

*Sernik z polewą karmelową*

  • ciasteczka zbożowe - 250g
  • masło - 80g
  • kakao ciemne - 1 łyżka
  • ser biały - 400g (my używamy zmielony "Mój ulubiony". Inny tworóg mielimy dwukrotnie.)
  • śmietana 30% (słodka) - 125ml
  • jajka - 5 sztuk
  • cukier 3/4 szklanki
  • aromat waniliowy lub wanilia
  • czekolada biała - 200g
Przygotowanie spodu zaczynamy od pokruszenia zbożowych ciastek i wymieszania ich z kakao. Dolewamy rozpuszczone i schłodzone masło. Wyrabiamy ciasto zagniatając. Wykładamy ciasto w tortownicy 23 cm wyściełanej papierem do pieczenia. Tortownica powinna trafić do lodówki na pół godziny.

W misce mieszamy ser, śmietanę, cukier, aromat i jajka. Miksujemy na gładko. Dolewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, którą przed wlaniem należy nieco schłodzić. Miksujemy ponownie masę serową i wylewamy ją na ciasteczkowy spód. Pieczemy sernik 80 minut w temperaturze 160 stopni Celcjusza.

Po wyjęciu z pieca chłodzimy 20 minut i odstawiamy do lódówki by cały stężał. W tym czasie należy przygotować polewę karmelową.


*Polewa karmelowa*
  • cukier - 1/2 szklanki
  • woda - 3 łyżki
  • śmietana 30% - 4 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • sól - szczypta
W garnuszku gotujemy na małym ogniu cukier z wodą bez mieszania. Czekamy aż cały cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Ściągamy z ognia i dolewamy śmietanę oraz dodajemy masło i szczypte soli. Mieszamy na gęstą masę. Odstawiamy do ostygniecia.

przepis na sernik z karmelem


Oblewamy ciasto polewą karmelową i nic już więcej nie trzeba poza nożem by cieszyć się przepysznym kawałkiem sernika z doskonałą polewą. 

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy