Sernik z polewą karmelową
Teraz przepis na sernik, który był gwiazdą tegorocznych Świąt. Pyszny, delikatny mocno aromatyczny z doskonałym ciągnącym się karmelem na wierzchu. Sernik z polewą karmelową mogę śmiało polecić, a przepis jest wyjątkowo prosty.
*Sernik z polewą karmelową*
- ciasteczka zbożowe - 250g
- masło - 80g
- kakao ciemne - 1 łyżka
- ser biały - 400g (my używamy zmielony "Mój ulubiony". Inny tworóg mielimy dwukrotnie.)
- śmietana 30% (słodka) - 125ml
- jajka - 5 sztuk
- cukier 3/4 szklanki
- aromat waniliowy lub wanilia
- czekolada biała - 200g
Przygotowanie spodu zaczynamy od pokruszenia zbożowych ciastek i wymieszania ich z kakao. Dolewamy rozpuszczone i schłodzone masło. Wyrabiamy ciasto zagniatając. Wykładamy ciasto w tortownicy 23 cm wyściełanej papierem do pieczenia. Tortownica powinna trafić do lodówki na pół godziny.
W misce mieszamy ser, śmietanę, cukier, aromat i jajka. Miksujemy na gładko. Dolewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, którą przed wlaniem należy nieco schłodzić. Miksujemy ponownie masę serową i wylewamy ją na ciasteczkowy spód. Pieczemy sernik 80 minut w temperaturze 160 stopni Celcjusza.
Po wyjęciu z pieca chłodzimy 20 minut i odstawiamy do lódówki by cały stężał. W tym czasie należy przygotować polewę karmelową.
*Polewa karmelowa*
- cukier - 1/2 szklanki
- woda - 3 łyżki
- śmietana 30% - 4 łyżki
- masło - 1 łyżka
- sól - szczypta
W garnuszku gotujemy na małym ogniu cukier z wodą bez mieszania. Czekamy aż cały cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru. Ściągamy z ognia i dolewamy śmietanę oraz dodajemy masło i szczypte soli. Mieszamy na gęstą masę. Odstawiamy do ostygniecia.
Oblewamy ciasto polewą karmelową i nic już więcej nie trzeba poza nożem by cieszyć się przepysznym kawałkiem sernika z doskonałą polewą.
Komentarze
Prześlij komentarz