Chleb pszenny z ziemniakami - Thermomix
Zostało Wam ziemniaków z obiadu? Nie wiecie co z nimi zrobić? Upieczcie chleb. Tak wiem. Sam złapałem się za głowę myśląc czy ktoś tu zwariował? Okazuje się, że to wcale nie szaleństwo. Dodatek ziemniaków zapewni dłuższą świeżość pszennego chleba. Nasz blog nie może się więc obyć bez przepisu na chleb pszenny z ziemniakami.
*Chleb pszenny z ziemniakami*
- mąka pszenna pełnoziarnista - 150g
- mąka pszenna - 350g
- kefir - 130g
- woda - 120g
- drożdże świeże - 50g
- cukier - łyżeczka
- jajka - 2 sztuki
- olej - łyżka
- sól - łyżeczka
- ziemniaki ugotowane - 150g
- słonecznik ziarna - 6 łyżeczek
- płatki owsiane - 3 łyżeczki plus odrobina do posypania
- bazylia suszona - 1/2 łyżeczki
- forma do pieczenia 30x12x10 cm
Do naczynia miksującego wlewamy kefir i wodę. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Podgrzewamy na nastawie: 2min/37 stopni/obr.1
Dodajemy jedno jajko, mąkę, olej, sól, ziemniaki, ziarna słonecznika, płatki i bazylię (zaznaczone na czerwono składniki można pominąć jeśli ktoś nie lubi). Wyrabiamy ciasto przez 3min/interwał
Wyrobione ciasto przekładamy do miski posypanej mąką i przykrywamy ściereczką kuchenną. Odstawiamy miskę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut aż podwoi objętość.
Formę do pieczenia natłuszczamy i posypujemy płatkami owsianymi. Przekładamy do formy wyrośnięte ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na 15 minut. Ciasto może sprawiać wrażenie, że ma zamiar wyjść nam z formy ale bez obaw. Faktycznie rośnie wysoko jednak się nie przelewa.
Smarujemy chleb rozbełtanym jajkiem i pieczemy 40 minut w temperaturze 200 stopni w trybie góra-dół. Kroimy i podajemy po całkowitym ostudzeniu choć napiszę od razu, że jest to wręcz nierealne. Chleb korci by go spróbować od razu po wyjęciu. Pyszny. Przechowujemy w papierowej torebce.
Komentarze
Prześlij komentarz