Sernik z polewą czekoladową
W tym roku na Święta upiekliśmy dwa pyszne serniki. Jeden z polewą czekoladową, drugi trochę inny z polewą karmelową. Oczywiście obydwa przepisy muszą znaleźć się na blogu. Sernik z karmelem już jest więc pora na przepis na sernik z polewą czekoladową. Pyszny, delikatny na ciasteczkowym spodzie. Delicje.
*Sernik z polewą czekoladową*
- ciasteczka zbożowe kruche - 250g
- masło - 80g
- kakao ciemne - 1 łyżka
- biały ser ( używamy zmielony "Mój ulubiony" inne należy dwa razy zmielić.) - 400g
- śmietana 18% - 250g
- jajka - 3 sztuki
- biała czekolada - 300g
Na początku robimy ciasteczkowy spód. Do miski wrzucamy pokruszone zbożowe ciasteczka i łyżkę kakao. Masło rozpuszczamy i chłodzimy. Dodajemy do ciastek i zagniatamy. Rozkładamy równomiernie ciasto w tortownicy 21 cm wyściełanej papierem do pieczenia i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
W misce miksujemy ser ze śmietaną i jajkami. Białą czekoladę rozpuiszczamy w kąpieli wodnej, schładzamy i dolewamy do masy serowej. Miksujemy wszystko jeszcze chwile razem. Mase serową wylewamy na ciasteczkowy spód.
Ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 80 minut. Po upieczeniu należy je ostudzić i odstawić do lodówki na kilka godzin by dobrze stężało. W międzyczasie możemy przygotować polewę czekoladową według ulubionego przepisu lub gotową ze sklepu.
Oblewamy sernik polewą i dekorujemy. My użyliśmy czekoladowych groszków.
Komentarze
Prześlij komentarz