czwartek, 31 grudnia 2020

Sernik z polewą czekoladową

W tym roku na Święta upiekliśmy dwa pyszne serniki. Jeden z polewą czekoladową, drugi trochę inny z polewą karmelową. Oczywiście obydwa przepisy muszą znaleźć się na blogu. Sernik z karmelem już jest więc pora na przepis na sernik z polewą czekoladową. Pyszny, delikatny na ciasteczkowym spodzie. Delicje.

przepis na sernik z czekoladą


*Sernik z polewą czekoladową*

  • ciasteczka zbożowe kruche - 250g
  • masło - 80g
  • kakao ciemne - 1 łyżka
  • biały ser ( używamy zmielony "Mój ulubiony" inne należy dwa razy zmielić.) - 400g
  • śmietana 18% - 250g
  • jajka - 3 sztuki
  • biała czekolada - 300g

Na początku robimy ciasteczkowy spód. Do miski wrzucamy pokruszone zbożowe ciasteczka i łyżkę kakao. Masło rozpuszczamy i chłodzimy. Dodajemy do ciastek i zagniatamy. Rozkładamy równomiernie ciasto w tortownicy 21 cm wyściełanej papierem do pieczenia i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

W misce miksujemy ser ze śmietaną i jajkami. Białą czekoladę rozpuiszczamy w kąpieli wodnej, schładzamy i dolewamy do masy serowej. Miksujemy wszystko jeszcze chwile razem. Mase serową wylewamy na ciasteczkowy spód.

przepis na sernik z czekoladą


Ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 80 minut. Po upieczeniu należy je ostudzić i odstawić do lodówki na kilka godzin by dobrze stężało. W międzyczasie możemy przygotować polewę czekoladową według ulubionego przepisu lub gotową ze sklepu.

Oblewamy sernik polewą i dekorujemy. My użyliśmy czekoladowych groszków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)