Pulpety pieczone w ostrych ziemniaczkach
Dziś danie przygotowane dzięki Thermomix ale przepis na pulpety jest tak prosty, że można się obyć i bez tej maszyny. Mięciutkie pulpety mięsne pieczone w ostro doprawionych ziemniakach i papryce to danie jednogarnkowe i doskonałe na szybki domowy obiad w domu. I ten zapach z piekarnika...
*Pulpety pieczone w ostrych ziemniakach*
- mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500g
- cebula - 100g
- czosnek polski - 2 ząbki
- bułka tarta - 75g
- mleko - 50g
- musztarda Dijon
- jajko
- majeranek suszony - dwie łyżeczki
- papryka czerwona suszona - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- pieprz
- małe ziemniaki - 600g (obranych)
- papryka czerwona świeża - 500g
- olej - 20g
- papryka ostra suszona - 1 łyżeczka
- ser żółty do tarcia - 70g
Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i siekamy razem z ząbkami czosnku w Thermomix na nastawie 5sec/5obr. Do naczynia wrzucamy mielone mięso. Dodajemy bułkę tartą, musztardę i wlewamy mleko. Wbijamy jajko. Dodajemy majeranek, sól i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i czerwoną suszoną papryką. Wyrabiamy masę na nastawie 1min/interwał
Ziemniaki kroimy w ćwiartki. Paprykę w grubą kostkę. Wrzucamy do naczynia żarodopornego. Dodajemy olej. Solimy i doprawiamy ostrą papryką i pieprzem. Mieszamy wszystko i ścieramy ser żółty.
Z masy formujemy małe pulpety i wkładamy je do przygotowanych warzyw. Rozgrzewamy piec do temperatury 220 stopni i pieczemy całość bez przykrycia około 40 minut aż ziemniaki zmiękną. Na koniec warto włączyć termoobieg by wszystko się z wierzchu zarumieniło.
Doskonałe szybkie danie przygotowane w niespełna godzinę. Polecamy
Komentarze
Prześlij komentarz