Pulpety pieczone w ostrych ziemniaczkach

 Dziś danie przygotowane dzięki Thermomix ale przepis na pulpety jest tak prosty, że można się obyć i bez tej maszyny. Mięciutkie pulpety mięsne pieczone w ostro doprawionych ziemniakach i papryce to danie jednogarnkowe i doskonałe na szybki domowy obiad w domu. I ten zapach z piekarnika...

przepis na pulpety

*Pulpety pieczone w ostrych ziemniakach*

  • mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500g
  • cebula - 100g
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • bułka tarta - 75g
  • mleko - 50g
  • musztarda Dijon
  • jajko
  • majeranek suszony - dwie łyżeczki
  • papryka czerwona suszona - 1 łyżeczka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz
  • małe ziemniaki - 600g (obranych)
  • papryka czerwona świeża - 500g
  • olej - 20g
  • papryka ostra suszona - 1 łyżeczka
  • ser żółty do tarcia - 70g
Cebulę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i siekamy razem z ząbkami czosnku w Thermomix na nastawie 5sec/5obr. Do naczynia wrzucamy mielone mięso. Dodajemy bułkę tartą, musztardę i wlewamy mleko. Wbijamy jajko. Dodajemy majeranek, sól i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i czerwoną suszoną papryką. Wyrabiamy masę na nastawie 1min/interwał

przepis na pulpety


Ziemniaki kroimy w ćwiartki. Paprykę w grubą kostkę. Wrzucamy do naczynia żarodopornego. Dodajemy olej. Solimy i doprawiamy ostrą papryką i pieprzem. Mieszamy wszystko i ścieramy ser żółty. 

przepis na pulpety


Z masy formujemy małe pulpety i wkładamy je do przygotowanych warzyw. Rozgrzewamy piec do temperatury 220 stopni i pieczemy całość bez przykrycia około 40 minut aż ziemniaki zmiękną. Na koniec warto włączyć termoobieg by wszystko się z wierzchu zarumieniło. 

przepis na pulpety


Doskonałe szybkie danie przygotowane w niespełna godzinę. Polecamy




Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy