Zupa gulaszowa - Thermomix

Rewelacyjna  w smaku zupa gulaszowa ugotowana w Thermomix ale spokojnie można ją przygotować i bez tego urządzenia. Jakież to było pyszne, letnie pełne smaku danie. Polecam gorąco!

Zupa gulaszowa - Thermomix


*Zupa Gulaszowa*

  • wołowina - 500g (pokrojona w większą kostkę)
  • cebula - 200g (pokrojona w ćwiartki)
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • smalec - 40g
  • pomidory krojone - puszka
  • woda lub bulion - 700g
  • sól - 1 i 1/2 łyżeczki
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • papryka słodka suszona - 2 łyżki
  • kminek mielony - 1 i 1/2 łyżeczki
  • pieprz
  • ziemniaki - 200g (pokrojone w kostkę) 
  • papryka zielona, czerwona lub żółta - 300g (pokrojona w większą kostkę)
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
 Jeśli użyjemy wody zamiast buliony potrzebujemy dodatkowo:
  • bulion mięsny wykonany w  Thermomix - 1 łyżeczka
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • ziele angielskie - 3 sztuki
 Do naczynia wkładamy cebulę i czosnek. Siekamy na nastawie 4s/obr.5. Przy pomocy kopyrstki spychamy je na dno. Dorzucamy paprykę, kminek, majeranek i smalec. Dusimy całość bez złożonej miarki na nastawie 4m/120 stopni/obr. wsteczne 1Dodajemy mięso i koncentrat pomidorowy. Przykrywamy miarką i dusimy 15m/120 stopni/ obr. wsteczne 1

Dodajemy pomidory. Wlewamy wodę lub bulion. Szczypta soli i pieprzu. Jeśli użyliśmy wody wrzucamy wspomniane wyżej dodatkowe składniki. Gotujemy 40m/100 stopni/ Obr. wsteczne 1  W kolejnym etapie do maszyny trafiają ziemniaki. Nastawa: 10m/100 stopni/obr. wsteczne 1 Na koniec do misy wrzucamy paprykę i nastawiamy urządzenie na 8m/100 stopni/ obr. wsteczne1

Zupa gulaszowa - Thermomix


Pysznej zupie gulaszowej już nic więcej poza pajdę świeżego chleba nie potrzeba. Smacznego.



Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy