Zupa gulaszowa - Thermomix
Rewelacyjna w smaku zupa gulaszowa ugotowana w Thermomix ale spokojnie można ją przygotować i bez tego urządzenia. Jakież to było pyszne, letnie pełne smaku danie. Polecam gorąco!
*Zupa Gulaszowa*
- wołowina - 500g (pokrojona w większą kostkę)
- cebula - 200g (pokrojona w ćwiartki)
- czosnek polski - 2 ząbki
- smalec - 40g
- pomidory krojone - puszka
- woda lub bulion - 700g
- sól - 1 i 1/2 łyżeczki
- majeranek - 1 łyżeczka
- papryka słodka suszona - 2 łyżki
- kminek mielony - 1 i 1/2 łyżeczki
- pieprz
- ziemniaki - 200g (pokrojone w kostkę)
- papryka zielona, czerwona lub żółta - 300g (pokrojona w większą kostkę)
- koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
Jeśli użyjemy wody zamiast buliony potrzebujemy dodatkowo:
- bulion mięsny wykonany w Thermomix - 1 łyżeczka
- liść laurowy - 3 sztuki
- ziele angielskie - 3 sztuki
Do naczynia wkładamy cebulę i czosnek. Siekamy na nastawie 4s/obr.5. Przy pomocy kopyrstki spychamy je na dno. Dorzucamy paprykę, kminek, majeranek i smalec. Dusimy całość bez złożonej miarki na nastawie 4m/120 stopni/obr. wsteczne 1Dodajemy mięso i koncentrat pomidorowy. Przykrywamy miarką i dusimy 15m/120 stopni/ obr. wsteczne 1
Dodajemy pomidory. Wlewamy wodę lub bulion. Szczypta soli i pieprzu. Jeśli użyliśmy wody wrzucamy wspomniane wyżej dodatkowe składniki. Gotujemy 40m/100 stopni/ Obr. wsteczne 1 W kolejnym etapie do maszyny trafiają ziemniaki. Nastawa: 10m/100 stopni/obr. wsteczne 1 Na koniec do misy wrzucamy paprykę i nastawiamy urządzenie na 8m/100 stopni/ obr. wsteczne1
Pysznej zupie gulaszowej już nic więcej poza pajdę świeżego chleba nie potrzeba. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz