Zupa z pieczonej dyni

 Jesień powoli dobiega końca ale jesiennego przepisu na pyszną zupę dyniową nie może nam zabraknąć. Pieczenie lub smażenie warzyw przed użyciem ich w innych potrawach to rewelacyjny pomysł, który warto sprawdzić. Polecam. 

przepis na krem z pieczonej dyni

*Zupa z pieczonej dyni*

  • dynia piżmowa lub hokkaido - 1 kg
  • mleczko kokosowe - 200ml
  • imbir świeży - około 1 cm
  • bulion warzywny lub drobiowy - 1 litr
  • oliwa
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • czosnek - 6 ząbków
Dynię kroimy na mniejsze kawałki (podane rodzaje nie trzeba obierać ze skóry). W misce kawałki dyni kropimy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dorzucamy obrane ząbki czosnku. Wszystko mieszamy i wykładamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia.

Pieczemy dynię przez około 20 minut w temperaturze 230 stopni w trybie góra-dół w piekarniku.

Dynię przekładamy do garnka. Ścieramy imbir, wlewamy bulion i gotujemy około 20 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ściągamy garnek z ognia, dolewamy mleczko kokosowe i blendujemy do konsystencji kremu.

przepis na krem z pieczonej dyni

Zupę podajemy z ziarnami słonecznika, grzankami i na przykład z ostrą suszoną papryką. Można też utrzeć odrobinę sera typu gruyere.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy