Zupa z pieczonej dyni
Jesień powoli dobiega końca ale jesiennego przepisu na pyszną zupę dyniową nie może nam zabraknąć. Pieczenie lub smażenie warzyw przed użyciem ich w innych potrawach to rewelacyjny pomysł, który warto sprawdzić. Polecam.
*Zupa z pieczonej dyni*
- dynia piżmowa lub hokkaido - 1 kg
- mleczko kokosowe - 200ml
- imbir świeży - około 1 cm
- bulion warzywny lub drobiowy - 1 litr
- oliwa
- tymianek
- sól
- pieprz
- czosnek - 6 ząbków
Dynię kroimy na mniejsze kawałki (podane rodzaje nie trzeba obierać ze skóry). W misce kawałki dyni kropimy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dorzucamy obrane ząbki czosnku. Wszystko mieszamy i wykładamy na blachę wyściełaną papierem do pieczenia.
Pieczemy dynię przez około 20 minut w temperaturze 230 stopni w trybie góra-dół w piekarniku.
Dynię przekładamy do garnka. Ścieramy imbir, wlewamy bulion i gotujemy około 20 minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ściągamy garnek z ognia, dolewamy mleczko kokosowe i blendujemy do konsystencji kremu.
Zupę podajemy z ziarnami słonecznika, grzankami i na przykład z ostrą suszoną papryką. Można też utrzeć odrobinę sera typu gruyere.
Komentarze
Prześlij komentarz