wtorek, 24 listopada 2020

Surówka z kiszonej czerwonej kapusty - Thermomix

Dzisiaj przepis dla użytkowników Thermomix ale bez problemu można go przygotować i bez tej maszyny. Surówka z kiszonej kapusty czerwonej z dodatkiem marchewki i jabłka.

Jestem szczerze zaskoczony smakiem kiszonych produktów z Gospodarstwa Rolnego M.Sznajder. Poznaliśmy smaki, których do tej pory nie znaliśmy. Kiszone ogórki, kiszona kapusta to produkty, które często wykorzystujemy w naszej domowej kuchni. Jednak smak kiszonego czosnku czy czerwonej kapusty, z której dziś przygotowaliśmy surówkę do obiadu uzależnia. W Dolinie Baryczy kiszą praktycznie wszystko i warto takie regionalne produkty promować stąd i jeszcze kilka przepisów z ich udziałem się zapewne na naszym blogu znajdzie.

przepis na surówkę z kiszonej czerwonej kapusty

*Surówka z kiszonej kapusty czerwonej*
  • kapusta kiszona czerwona - 200g
  • jabłko - 150g (obrane i usunięte gniazdo nasienne)
  • marchew - 100g (obrana)
  • cebula - 1 sztuka
  • olej/oliwa - 15g
  • cukier - łyżeczka
  • pieprz
Jabłko kroimy w mniejsze kawałki. Marchew również. Cebulę na ćwiartki. Wrzucamy wszystko do naczynia miksującego. Dodajemy olej, cukier i porządną szczyptę świeżo zmielonego pieprzu. Miksujemy całość 3s/5obr. Zgarniamy kopystka na dno.

przepis na surówkę z kiszonej czerwonej kapusty

Dodajemy odsączoną kapustę kiszoną i miksujemy 4s/5obr. Surówka gotowa. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)