Sos słodko kwaśny

Nie wiele jest gotowych produktów spożywczych, które lubię. Słoikowy choć chyba bardziej butelkowy sos słodko kwaśny do nich należał. Do czasu gdy okazało się, że zrobienie doskonałego sosu do ryżu jest banalnie proste. Doskonały, gęsty jakby karmelowy, lśniący sos słodko kwaśny z dodatkiem piersi kurczaka w wydaniu domowym:

Sos słodko kwaśny


*Sos słodko kwaśny*
  • pierś kurczaka - 200g
  • cebula - 1 sztuka
  • papryka czerwona - 1 sztuka
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • imbir świeży - 10g
  • pieprz
  • oliwa lub olej
  • sok z puszkowanego ananasa - 150ml
  • plastry ananasa - 250g
  • woda - 100 ml
  • sos sojowy ciemny - 1 łyżka
  • ocet winny - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • ketchup - 2 łyżki
  • chilli - 1/2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
Uwalniamy ananasa z puszki i odlewamy do miski sok w którym sobie zapuszkowany leżał. Sok mieszamy z wodą, sosem sojowym, octem i ketchupem. Doprawiamy całość cukrem i suszonym chilli. Zagęszczamy łyżką ziemniaczanej mąki ta by nie zrobiły się grudki. Odkładamy sos na bok. Czas na stałe składniki sosu słodko kwaśnego.

Sos słodko kwaśny


Na patelni podsmażamy posiekaną niezbyt drobno cebulę na złoty kolor. Gdy się pięknie zarumieni dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Smażymy na dużym ogniu i zdejmujemy z patelni. Czas obsmażyć kurczaka. Pokrojony w większa kostkę powinien szybko się obsmażyć na sporym ogniu tak. Do mięsa dorzucamy starty świeży imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek. Szczypta soli, pierzu i możemy do mięsa dorzucić podsmażone wcześniej warzywa. Na patelnię trafić jeszcze musi jedynie pokrojony w kostkę ananas i gęsty sos zrobiony na bazie jego soku. Mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu około 10 minut.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy