Śledzie w śmietanie

Służbę zasadniczą w polskiej armii wspominam dobrze. Śledzie w śmietanie były jej częścią. Śledzie uwielbiałem od dziecka więc kolacja złożona z płatu śledziowego, grubo siekanej cebuli i solidnej łychy lekko tylko podejrzanej śmietany była czymś na co się czekało po służbie. Do śledzika polskiej armii ciężko się by mi było przyczepić ale i tak koledzy nie mogli się nadziwić, że jako jedyny się nimi zajadałem. Choć wykonanie dania było toporne to jednak smak był.

O ile wojskowe śledzie lubiłem to jednak domowy śledź w śmietanie to jest to co uwielbiam. Aneta śledzie robi pyszne więc dziś przepis na doskonałe śledzie w śmietanie. Zupełnie inne niż te proste, wojskowe.

Śledzie w śmietanie



*Śledzie w śmietanie*
  • śledź a'la matjas 500 g
  • cebula - 1 duża sztuka
  • jabłko kwaskowe twarde - 1 sztuka
  • ogórek kiszony - 2 sztuki
  • śmietana gęsta 18% - 200g
  • pieprz
  • koperek
Śledzie moczymy godzinkę lub trochę dłużej jeśli mocno posolone. Cebulę, ogórki i jabłko kroimy w małą kostkę. Wymoczone płaty śledziowe kroimy w wygodne większe kawałki i mieszamy z pokrojonymi warzywami i jabłkiem.

Dodajemy do całości gęstej śmietany i doprawiamy solidnie świeżo zmielonym pieprzem. Posiekany koperek zwieńczy dzieło i nada dodatkowego aromatu pysznym śledziom w śmietanie.

Śledzie w śmietanie


Tak przygotowana sałatka powinna odpocząć w lodówce najlepiej całą noc. Podajemy śledzie w śmietanie z chlebem ale u nas jada się je także na obiad z tłuczonymi ziemniakami. I tak je lubię najbardziej.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy