Zupa fasolowa
Lubię fasolę pod każdą postacią. Fasolka po bretońsku, fasola konserwowa do sałatek... zupa fasolowa ugotowana na solidnej porcji żeberek i wędzonym boczku także do moich ulubionych dań z fasoli należy. Prosta, aromatyczna, sycąca czasami podana w formie kremu z grzankami czasami niczym nie zagęszczona. Pyszna.
*Zupa fasolowa*
- fasola biała drobna - 500 g
- żeberka wieprzowe - 600 g
- boczek wędzony - 300 g
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka korzeń - 2 sztuki
- ziemniaki - 500 g
- cebula
- majeranek
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- czosnek polski
Fasolę moczymy całą noc w odpowiedniej ilości zimnej wody. Boczek kroimy w kostkę i razem z posiekaną cebulą smażymy na patelni. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Fasolę gotujemy z żeberkami. Gdy usuniemy z powierzchni ostatnie zaburzyny do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa, przysmażony boczek z cebulą, przeciśnięte przez praskę trzy ząbki polskiego czosnku. Całość porządnie doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dużą ilością suszonego majeranku.
Można wspomóc się też suszonymi warzywami. Sporo pojawiło się ich na rynku zdrowej żywności. Szkoda dobrych zup na chemicznie podgonione mieszanki przyprawowe, a suszone warzywa to dla nich świetna alternatywa. Zupę gotujemy na wolnym ogniu do miękkości fasoli i mięsa.
Gotową zupę można zblendować i podać z grzankami ale ja osobiście wolę taką prosto z garnka z całymi ziarnami fasolki, warzywną kostką i kawałkiem porządnej wieprzowej wkładki.
Bardzo interesujący przepis na zupę, koniecznie wypróbuję :) zupy warzywne to samo zdrowie
OdpowiedzUsuń