Zupa fasolowa

Lubię fasolę pod każdą postacią. Fasolka po bretońsku, fasola konserwowa do sałatek... zupa fasolowa ugotowana na solidnej porcji żeberek i wędzonym boczku także do moich ulubionych dań z fasoli należy. Prosta, aromatyczna, sycąca czasami podana w formie kremu z grzankami czasami niczym nie zagęszczona. Pyszna.

Zupa fasolowa


*Zupa fasolowa*
  • fasola biała drobna - 500 g
  • żeberka wieprzowe - 600 g
  • boczek wędzony - 300 g
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka korzeń - 2 sztuki
  • ziemniaki - 500 g
  • cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • czosnek polski
Fasolę moczymy całą noc w odpowiedniej ilości zimnej wody. Boczek kroimy w kostkę i razem z posiekaną cebulą smażymy na patelni. Marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Fasolę gotujemy z żeberkami. Gdy usuniemy z powierzchni ostatnie zaburzyny do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa, przysmażony boczek z cebulą, przeciśnięte przez praskę trzy ząbki polskiego czosnku. Całość porządnie doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dużą ilością suszonego majeranku. 

Można wspomóc się też suszonymi warzywami. Sporo pojawiło się ich na rynku zdrowej żywności. Szkoda dobrych zup na chemicznie podgonione mieszanki przyprawowe, a suszone warzywa to dla nich świetna alternatywa. Zupę gotujemy na wolnym ogniu do miękkości fasoli i mięsa.

Gotową zupę można zblendować i podać z grzankami ale ja osobiście wolę taką prosto z garnka z całymi ziarnami fasolki, warzywną kostką i kawałkiem porządnej wieprzowej wkładki.

Komentarze

  1. Bardzo interesujący przepis na zupę, koniecznie wypróbuję :) zupy warzywne to samo zdrowie

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy