Pasztet z soczewicy
Delikatny i dietetyczny pasztet z soczewicy to doskonały dodatek do razowego chleba kiedy jesteśmy na diecie.
Pasztet z soczewicy zaskoczył mnie swoim smakiem. Warzywo to jadałem do tej pory co najwyżej w zupie ale poniższa forma z sosem koperkowym nawet na mnie wywołała pozytywne wrażenia.
*Pasztet z soczewicy*
- soczewica czerwona - 35 dag suszonej
- marchew - 30 dag
- cebula - 2 sztuki
- jajka - 3 sztuki
- olej
- sól
- pieprz
- czerwona papryka suszona - 1 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
- mieszanka curry - 1 łyżka
Soczewicę gotujemy do miękkości. Można ją spokojnie rozgotować na papkę. Marchew ścieramy na drobnej tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżeczce oleju. Do zrumienionej cebuli przeciskamy przez praskę czosnek. Podsmażamy jeszcze chwilę do pojawienia charakterystycznego zapachu.
Łączymy soczewicę z cebulą i marchewką. Dodajemy jajka i przyprawy. Przekładamy masę do foremek keksowych i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 50 minut. Podany z sosem koperkowym na bazie jogurtu naturalnego nadaje się na dietetyczne śniadania lub kolacje.
Komentarze
Prześlij komentarz