Pasztet z soczewicy

Delikatny i dietetyczny pasztet z soczewicy to doskonały dodatek do razowego chleba kiedy jesteśmy na diecie.

Pasztet z soczewicy zaskoczył mnie swoim smakiem. Warzywo to jadałem do tej pory co najwyżej w zupie ale poniższa forma z sosem koperkowym nawet na mnie wywołała pozytywne wrażenia.

Pasztet z soczewicy


*Pasztet z soczewicy*
  • soczewica czerwona - 35 dag suszonej
  • marchew - 30 dag
  • cebula - 2 sztuki
  • jajka - 3 sztuki
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • czerwona papryka suszona - 1 łyżeczka
  • czosnek - 2 ząbki
  • mieszanka curry - 1 łyżka
Soczewicę gotujemy do miękkości. Można ją spokojnie rozgotować na papkę. Marchew ścieramy na drobnej tarce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżeczce oleju. Do zrumienionej cebuli przeciskamy przez praskę czosnek. Podsmażamy jeszcze chwilę do pojawienia charakterystycznego zapachu. 

Pasztet z soczewicy


Łączymy soczewicę z cebulą i marchewką. Dodajemy jajka i przyprawy. Przekładamy masę do foremek keksowych i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 50 minut. Podany z sosem koperkowym na bazie jogurtu naturalnego nadaje się na dietetyczne śniadania lub kolacje.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy