CocoReklama

środa, 27 czerwca 2018

Risotto z szafranem i szpinakiem

Dobry ryż do risotto był do niedawna produktem z wyższej półki. Na szczęście importerzy przestali z polskiego konsumenta ciągnąć na siłę poczwórne profity i na półkach coraz częściej dobrej jakości włoskie Arborio się pojawia w normalnej rynkowej cenie. Pyszne, delikatne i kremowe risotto przygotowane z udziałem odrobiny szafranu i porządnej porcji szpinaku. 

Risotto z szafranem i szpinakiem


*Risotto z szafranem i szpinakiem*
  • ryż Arborio - 400g
  • bulion - 1,3 litra
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • szafran
  • sól
  • pieprz
  • szpinak mrożony 200g
  • ser parmezan lub dziugas lub olender
  • masło - 2 łyżki
  • białe wytrawne wino - 1 szklanka
Risotto z szafranem i szpinakiemNa patelni lub w nieprzywierającym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekaną cebulę i czosnek.

Risotto z szafranem i szpinakiem Podsmażamy chwilę i wsypujemy ryż. Ryż powinien pochłonąć cały tłuszcz i wymieszać się z cebulą. Podsmażamy go aż się zeszkli.

Risotto z szafranem i szpinakiem Dolewamy na patelnię wino i redukujemy alkohol ciągle ryż mieszając. Mieszanie to podstawa dobrego risotto i trzeba sporo cierpliwości by udało się idealnie.

Risotto z szafranem i szpinakiem
Do gorącego bulionu dodajemy kilka nitek szafranu. Dolewamy bulion do ryżu po chochelce. Mieszamy, redukujemy, dolewamy, mieszamy, redukujemy dolewamy. Wszystko na niewielkim ogniu. Z każdym kolejnym razem ryż będzie miększy, a konsystencja risotto będzie się robić coraz bardziej kremowa.

Risotto z szafranem i szpinakiem Doprawiamy ryż solą i pieprzem (jeśli bulion nie był mocno doprawiony). Po kilku chochelkach dodajemy do ryżu szpinak i dwie łyżki masła. Na chochelkę przed końcem do risotto powinien trafić starty parmezan. Około szklanki w zupełności wystarczy.

Risotto z szafranem i szpinakiem

Mieszamy do uzyskania ostatecznie doskonałej konsystencji ryżu. Nie powinien być rozgotowany ale nie powinien być twardy. Ważne jedynie by cały czas podczas jego przygotowywania był mieszany i oddzielany od dna. Oczywiście ceramiczna lub teflonowa powierzchnia dzisiejszych naczyń zapobiega przywieraniu się ryżu i jego przypaleniu ale warto poświęcić trochę czasu i zrobić risotto jak należy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)