Risotto z szafranem i szpinakiem
Dobry ryż do risotto był do niedawna produktem z wyższej półki. Na szczęście importerzy przestali z polskiego konsumenta ciągnąć na siłę poczwórne profity i na półkach coraz częściej dobrej jakości włoskie Arborio się pojawia w normalnej rynkowej cenie. Pyszne, delikatne i kremowe risotto przygotowane z udziałem odrobiny szafranu i porządnej porcji szpinaku.
*Risotto z szafranem i szpinakiem*
- ryż Arborio - 400g
- bulion - 1,3 litra
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- cebula - 1 sztuka
- czosnek polski - 2 ząbki
- szafran
- sól
- pieprz
- szpinak mrożony 200g
- ser parmezan lub dziugas lub olender
- masło - 2 łyżki
- białe wytrawne wino - 1 szklanka
Na patelni lub w nieprzywierającym garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią posiekaną cebulę i czosnek.
Podsmażamy chwilę i wsypujemy ryż. Ryż powinien pochłonąć cały tłuszcz i wymieszać się z cebulą. Podsmażamy go aż się zeszkli.
Dolewamy na patelnię wino i redukujemy alkohol ciągle ryż mieszając. Mieszanie to podstawa dobrego risotto i trzeba sporo cierpliwości by udało się idealnie.
Do gorącego bulionu dodajemy kilka nitek szafranu. Dolewamy bulion do ryżu po chochelce. Mieszamy, redukujemy, dolewamy, mieszamy, redukujemy dolewamy. Wszystko na niewielkim ogniu. Z każdym kolejnym razem ryż będzie miększy, a konsystencja risotto będzie się robić coraz bardziej kremowa.
Doprawiamy ryż solą i pieprzem (jeśli bulion nie był mocno doprawiony). Po kilku chochelkach dodajemy do ryżu szpinak i dwie łyżki masła. Na chochelkę przed końcem do risotto powinien trafić starty parmezan. Około szklanki w zupełności wystarczy.
Doprawiamy ryż solą i pieprzem (jeśli bulion nie był mocno doprawiony). Po kilku chochelkach dodajemy do ryżu szpinak i dwie łyżki masła. Na chochelkę przed końcem do risotto powinien trafić starty parmezan. Około szklanki w zupełności wystarczy.
Mieszamy do uzyskania ostatecznie doskonałej konsystencji ryżu. Nie powinien być rozgotowany ale nie powinien być twardy. Ważne jedynie by cały czas podczas jego przygotowywania był mieszany i oddzielany od dna. Oczywiście ceramiczna lub teflonowa powierzchnia dzisiejszych naczyń zapobiega przywieraniu się ryżu i jego przypaleniu ale warto poświęcić trochę czasu i zrobić risotto jak należy.
Komentarze
Prześlij komentarz