Sos pomidorowy do makaronu

Delikatny. Mocno pomidorowy. Pyszny sos do makaronu przygotowany w kilka minut. Z takim przepisem nigdy więcej nie kupicie gotowego dania czy sproszkowanej bazy, którą wciskają nam tysiącami reklam "szefowie kuchni" producentów odparowanej żywności.

Sos pomidorowy do makaronu


*Lekki sos pomidorowy do makaronu*
  • mielone mięso indyka - 500g
  • passata pomidorowa - 0,7 litra
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • seler naciowy - 1 łodyga
  • cukinia mała - 1 sztuka
  • pieczarki - 200g
  • bulion drobiowy - 200 ml
  • bazylia - 1 łyżeczka
  • pieprz
  • sól
  • oliwa lub olej roślinny
Patelnię kropimy oliwą. Rumienimy na niej posiekaną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek. Dorzucamy zmielone mięso indycze i smażymy na sporym ogniu rozbijając tworzące się z mięsa grudki. Na patelnię trafić powinny pokrojone w kostkę cukinia, seler naciowy i pieczarki. Mieszając często zawartość patelni dolewamy bulion i passatę pomidorową. Doprawiamy całość solą, pieprzem i bazylią.

Sos pomidorowy do makaronu Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy sos do odpowiedniej gęstości na małym ogniu. 20 minut powinno wystarczyć by można było podać pyszny i lekki sos z ugotowanym al dente w dobrze osolonej wodzie makaronem.

Sos pomidorowy do makaronu


Na zdjęciu pyszne razowe penne.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy