Sos pomidorowy do makaronu
Delikatny. Mocno pomidorowy. Pyszny sos do makaronu przygotowany w kilka minut. Z takim przepisem nigdy więcej nie kupicie gotowego dania czy sproszkowanej bazy, którą wciskają nam tysiącami reklam "szefowie kuchni" producentów odparowanej żywności.
*Lekki sos pomidorowy do makaronu*
- mielone mięso indyka - 500g
- passata pomidorowa - 0,7 litra
- cebula - 2 sztuki
- czosnek polski - 3 ząbki
- seler naciowy - 1 łodyga
- cukinia mała - 1 sztuka
- pieczarki - 200g
- bulion drobiowy - 200 ml
- bazylia - 1 łyżeczka
- pieprz
- sól
- oliwa lub olej roślinny
Patelnię kropimy oliwą. Rumienimy na niej posiekaną drobno cebulę i rozgnieciony czosnek. Dorzucamy zmielone mięso indycze i smażymy na sporym ogniu rozbijając tworzące się z mięsa grudki. Na patelnię trafić powinny pokrojone w kostkę cukinia, seler naciowy i pieczarki. Mieszając często zawartość patelni dolewamy bulion i passatę pomidorową. Doprawiamy całość solą, pieprzem i bazylią.
Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy sos do odpowiedniej gęstości na małym ogniu. 20 minut powinno wystarczyć by można było podać pyszny i lekki sos z ugotowanym al dente w dobrze osolonej wodzie makaronem.
Na zdjęciu pyszne razowe penne.
Komentarze
Prześlij komentarz