Ogórki małosolne
Zawrotne ceny pierwszych ogórków małosolnych w sklepach mobilizują do robienia ich na własną rękę. Przepisy na ogórki małosolne są różnorodne i jest ich wiele. Powstał szereg różnorakich kombinacji składników by polepszyć coś co i tak samo w sobie jest już przepyszne.
Najlepsze to te kiszone w okolicach czerwca i lipca. Istnieje szkoła, która mówi nam, że ogórki kiszone być powinny co najwyżej do 15 sierpnia jednak czy można się oprzeć pokusie zrobienia ich później?
- 1 kg ogórków gruntowych
- zielony koperek lub specjalny koper do kiszenia
- 1 czosnek polski
- sól (najlepiej by była kamienna)
- chrzan korzeń - ewentualnie
Tak jak pisałem sposobów jest wiele. Dodawany jest koper, chrzan lub jego liście, zdarzają się przepisy nawet z papryczkami chili. Nasze ogórki kisimy przy udziale tylko koperku, czosnku czasami chrzanu. Zasada jest prosta 1 litr wody to łyżka soli. Gotujemy więc tak przygotowany, w odpowiedniej ilości do posiadanego naczynia do kiszenia roztwór. W tym samym czasie w glinianym naczyniu lub wyparzonym słoiku układamy warstwy ogórków z koperkiem i ząbkami czosnku. Zalewamy całość wrzącą wodą solną i ustawiamy na parapecie okna.
Zdarza się w gorące letnie dni, że ogórki gotowe są już na drugi dzień. Jednak trzy dni to według mnie najlepszy dla nich termin.
Domowej roboty są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńNo ba :)
Usuń