Ogórki małosolne

Zawrotne ceny pierwszych ogórków małosolnych w sklepach mobilizują do robienia ich na własną rękę. Przepisy na ogórki małosolne są różnorodne i jest ich wiele. Powstał szereg różnorakich kombinacji składników by polepszyć coś co i tak samo w sobie jest już przepyszne.


Ogórki małosolne



Najlepsze to te kiszone w okolicach czerwca i lipca. Istnieje szkoła, która mówi nam, że ogórki kiszone być powinny co najwyżej do 15 sierpnia jednak czy można się oprzeć pokusie zrobienia ich później? 

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • zielony koperek lub specjalny koper do kiszenia
  • 1 czosnek polski
  • sól (najlepiej by była kamienna)
  • chrzan korzeń - ewentualnie

Ogórki małosolne


Tak jak pisałem sposobów jest wiele. Dodawany jest koper, chrzan lub jego liście, zdarzają się przepisy nawet z papryczkami chili. Nasze ogórki kisimy przy udziale tylko koperku, czosnku czasami chrzanu. Zasada jest prosta 1 litr wody to łyżka soli. Gotujemy więc tak przygotowany, w odpowiedniej ilości do posiadanego naczynia do kiszenia roztwór. W tym samym czasie w glinianym naczyniu lub wyparzonym słoiku układamy warstwy ogórków  z koperkiem i ząbkami czosnku. Zalewamy całość wrzącą wodą solną i ustawiamy na parapecie okna. 

Ogórki małosolne



Zdarza się w gorące letnie dni, że ogórki gotowe są już na drugi dzień. Jednak trzy dni to według mnie najlepszy dla nich termin.

Komentarze

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy