Smaczek drobiowy z serem
Znów szynkowar będzie w użyciu. Tym razem zrobiliśmy sobie drobiową wędlinę z papryką i żółtym serem. Sposób przygotowania jak zwykle banalny, a efekt taki jakiego się spodziewaliśmy. Własnoręcznie robione parzone wędliny zadomowiły się w naszej kuchni na dobre. Żeby tak człowiek jeszcze miał gdzie wędzarnie wybudować ...ech ....
*Smaczek drobiowy z serem*
- pierś kurczaka - 60 dag
- żółty ser - 10 dag
- oregano - łyżeczka
- sól - płaska łyżeczka
- przyprawa John Tradismak - 2 łyżeczki
- papryka czerwona - połowa
Filet mielimy lub blendujemy dodając wszystkie przyprawy. Wyrabiamy masę rękami. Układamy ją w urządzeniu warstwami przekładając kawałkami sera i pokrojoną w kostkę papryką. Zamknięty praską szynkowar parzymy około 1,5 godziny w temperaturze+/- 80 stopni Celcjusza.
Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z gorącej wody i studzimy szybko pod zimną. Odkładamy urządzenie do lodówki na całą noc. Na drugi dzień gotowa wędlinka praktycznie sama wyskoczy nam na talerz.
Dokładna instrukcja i opis urządzenia, który posiadamy znajdziecie w pierwszym wpisie na przepisy z szynkowara: Mielonka z szynki - szynkowar
Komentarze
Prześlij komentarz