Lekkie ciasto kakaowo-waniliowe
Delikatne i lekkie ciasto o ciekawej strukturze i artystycznej kolorystyce urzekło nas kiedyś swoim smakiem i wyglądem. Udało mi się od rodziców podebrać przepis więc prezentuję na blogu. Proste i bardzo smaczne.
*Lekkie ciasto kakaowo-waniliowe*
- mąka pszenna - 2 i pół szklanki + 3 łyżki
- cukier - 1 i pół szklanki
- woda - 1 szklanka
- olej - 1 szklanka
- jajka - 5 sztuk
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- cukier waniliowy - 30g
- kakao - 3 łyżki
- blaszka 32x21x6 lub tortownica
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli do masy dodajemy przesianą mąkę pszenną z dodatkiem proszku do pieczenia. Kolejne składniki, które mają trafić do makutry to olej i woda. Mieszamy ciasto dokładnie na gładką masę i dzielimy je na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki pszennej.
Blaszkę prostokątną lub tortownicę wypełniamy ciastem na przemian z pomocą łyżki lub chochelki. Jeżeli wylewać będziemy ciasto na środek wysmarowanej masłem blaszki uzyskamy ciasto podobne do zebry. Nie bójmy się jednak artystycznie zaszaleć tworząc własne dzieła sztuki, eksperymentując z mniej lub bardziej symetrycznym wypełnieniem blaszki ciastem.
Jedno jest pewne: ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę i tutaj lepiej nie eksperymentować.
Komentarze
Prześlij komentarz