piątek, 16 lutego 2018

Lekkie ciasto kakaowo-waniliowe

Delikatne i lekkie ciasto o ciekawej strukturze i artystycznej kolorystyce urzekło nas kiedyś swoim smakiem i wyglądem. Udało mi się od rodziców podebrać przepis więc prezentuję  na blogu. Proste i bardzo smaczne.

Lekkie ciasto kakaowo-waniliowe




*Lekkie ciasto kakaowo-waniliowe*
  • mąka pszenna - 2 i pół szklanki + 3 łyżki
  • cukier - 1 i pół szklanki
  • woda - 1 szklanka
  • olej - 1 szklanka
  • jajka - 5 sztuk
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 30g
  • kakao - 3 łyżki
  • blaszka 32x21x6 lub tortownica
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli do masy dodajemy przesianą mąkę pszenną z dodatkiem proszku do pieczenia. Kolejne składniki, które mają trafić do makutry to olej i woda. Mieszamy ciasto dokładnie na gładką masę i dzielimy je na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki pszennej.


Blaszkę prostokątną lub tortownicę wypełniamy ciastem na przemian z pomocą łyżki lub chochelki. Jeżeli wylewać będziemy ciasto na środek wysmarowanej masłem blaszki uzyskamy ciasto podobne do zebry. Nie bójmy się jednak artystycznie zaszaleć tworząc własne dzieła sztuki, eksperymentując z mniej lub bardziej symetrycznym wypełnieniem blaszki ciastem.

Lekkie ciasto kakaowo-waniliowe


Jedno jest pewne: ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę i tutaj lepiej nie eksperymentować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)