środa, 28 lutego 2018

Bitki wieprzowe w sosie estragonowym

Przepis na danie przygotowane z szynki wieprzowej. Zrobimy z niej bitki wieprzowe w sosie. Delikatne mięso i pyszny sos estragonowy z pomidorową nutą.


Bitki w sosie


*Bitki wieprzowe*
  • szynka b/k - 80 dag
  • czosnek polski - 3 ząbki
  • estragon - 1 łyżeczka
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • suszone warzywa
  • mąka
Przepis banalny w wykonaniu, a efekt na prawdę smakowity. Mięso kroimy na mniejsze lub większe ale grube kotlety. Mocno bijemy tłuczkiem i nacieramy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Bitki w sosie


Na łyżce oliwy lub roślinnego leju obsmażamy z każdej strony na rumiano. Zalewamy obsmażone mięso wodą lub bulionem i dodajemy przyprawy: kilka liści laurowych, kilka ziarenek angielskiego ziela, estragon i łyżeczkę mieszanki suszonych warzyw.

Bitki w sosie



Sos potrzebuje jeszcze koncentratu pomidorowego. Po jego dodaniu dusimy mięso na małym ogniu do miękkości. Gdy zmięknie zagęszczamy sos mąką lub w inny ulubiony przez siebie sposób.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)