Bitki wieprzowe w sosie estragonowym
Przepis na danie przygotowane z szynki wieprzowej. Zrobimy z niej bitki wieprzowe w sosie. Delikatne mięso i pyszny sos estragonowy z pomidorową nutą.
*Bitki wieprzowe*
- szynka b/k - 80 dag
- czosnek polski - 3 ząbki
- estragon - 1 łyżeczka
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- suszone warzywa
- mąka
Przepis banalny w wykonaniu, a efekt na prawdę smakowity. Mięso kroimy na mniejsze lub większe ale grube kotlety. Mocno bijemy tłuczkiem i nacieramy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Na łyżce oliwy lub roślinnego leju obsmażamy z każdej strony na rumiano. Zalewamy obsmażone mięso wodą lub bulionem i dodajemy przyprawy: kilka liści laurowych, kilka ziarenek angielskiego ziela, estragon i łyżeczkę mieszanki suszonych warzyw.
Sos potrzebuje jeszcze koncentratu pomidorowego. Po jego dodaniu dusimy mięso na małym ogniu do miękkości. Gdy zmięknie zagęszczamy sos mąką lub w inny ulubiony przez siebie sposób.
Komentarze
Prześlij komentarz