CocoReklama

piątek, 16 lutego 2018

Pieczona kukurydza

Amerykańska kuchnia rodzinna bez pieczonej kukurydzy by chyba nie istniała. Przepis na pieczoną kukurydzę jest tak prosty, że aż by było żal gdyby go nie adoptować do polskiej kuchni rodzinnej. Tym bardziej, że dzieciaki kukurydzę uwielbiają i bez znaczenia jest czy żyją po tej czy po tamtej stronie kuli ziemskiej. Prosty przepis na pieczoną kukurydzę podaną z masłem i morską solą zagości więc na naszym blogu.


Pieczona kukurydza


*Pieczona kukurydza*
  • kukurydza kolby - 5 sztuk
  • 3/4 kostki masła
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • cytryna - pół dużej
  • czosnek polski - 2 duże lub 4 mniejsze ząbki
  • sól morska
  • pieprz
Kolby obieramy z liści i włókien. Usuwamy końcówki, myjemy i odkładamy do osuszenia. Piekarnik możemy już rozgrzewać do temperatury 200 stopni Celsjusza. W tym czasie pół kostki masła ucieramy z łyżką oliwy i kilkoma szczyptami soli. Ścieramy do masy skórkę cytrynową i wyciskamy z sok uważając by nie wpadły nam do miski pestki. 

Pieczona kukurydza
Wyciskamy przez praskę do masła czosnek. Doprawiamy całość solidnie świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie mieszamy.

Pieczona kukurydza Smarujemy każdą kolbę uzyskaną maślaną masą i zawijamy w aluminiową folię. Każdy pakunek układamy na przygotowanej blaszce, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35 minut.


Pieczona kukurydza

Podajemy kukurydzę z małą kostką lub płatkami masła i miseczką soli by każdy mógł sobie jej dodać odpowiednią ilość. Pychota, a proste jak drut w przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)