czwartek, 1 lutego 2018

Dietetyczne roladki ze szpinakiem

Diety często są wypełnione piersią kurczaka. Niewiele bowiem mięs swoją kalorycznością spełnia wymogi i pasuje do dietetycznych potraw. Będąc na diecie można się w końcu piersią kurczaka znudzić. Warto więc promować smaczne przepisy na pierś kurczaka.  Roladki drobiowe ze szpinakiem są jednym z nich.

Roladki drobiowe ze szpinakiem


*Roladki drobiowe ze szpinakiem* - przepis na jedną osobę
  • pierś kurczaka 150 g - przekrojona wzdłuż jedna pierś
  • szpinak 50 g
  • czosnek - ząbek
  • rozmaryn - łyżeczka
  • papryka czerwona suszona słodka - szczypta
  • sól
  • pieprz
Pierś rozbijamy tłuczkiem i nacieramy solą oraz pieprzem. Posypany rozmarynem filet odkładamy do lodówki. W tym czasie przygotować musimy nadzienie ze szpinaku. Jeśli użyjemy mrożonego musimy go udusić z posiekanym ząbkiem czosnku. Pod koniec duszenia doprawiamy go solą i pieprzem. Jeśli użyjemy świeżego szpinaku wystarczy go drobno posiekać z czosnkiem i wymieszać z łyżeczką oliwy.

Pierś kurczaka smarujemy grubo przygotowanym szpinakiem. Zawijamy roladkę i spinamy ją wykałaczką. Przyprawiamy roladkę z wierzchu mieloną papryką i grillujemy na patelni bez udziału tłuszczu. Chodzi jedynie o zamknięcie porów mięsa więc grillujemy roladkę na mocnym ogniu z każdej strony.

Mięso zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika - góra/dół - na około 15 minut.

2 komentarze:

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)