Rafaello na krakersach

Słodki deser bez pieczenia. Dzisiejszy przepis wypełni się zapachem wiórków kokosowych i waniliowego cukru. Robimy rafaello na słonych krakersach. Doskonały szybki deser, który smakuje wyśmienicie. Robi się go banalnie i bardzo szybko.

Rafaello na krakersach


*Rafaello na krakersach*
  • krakersy słone - 2 opakowania
  • wiórki kokosowe - 150 g
  • margaryna mleczna - 250 g
  • mleko - 0,5 litra
  • cukier - 1 szklanka
  • mąka pszenna - 2 płaskie łyżeczki
  • mąka ziemniaczana - 2 czubate łyżeczki
  • cukier waniliowy
  • żółtka jaj - 2 sztuki
Opakowanie waniliowego cukru mieszamy z połową szklanki zwykłego, dodajemy dwa żółtka i ucieramy na gładką masę. Mąkę pszenną mieszamy z ziemniaczaną i rozprowadzamy w szklance zimnego mleka. Wlewamy całość do utartych żółtek i chwilę miksujemy.

Drugą szklankę mleka należy zagotować z połową szklanki cukru. Do gotującego się mleka wlewamy uzyskaną wcześniej z żółtek mieszankę. Gotujemy budyń na małym ogniu aż zgęstnieje. Studzimy masę i całkiem zimną miksujemy z margaryną mleczną. Pod koniec dosypujemy około 100 g kokosowych wiórków.

Rafaello na krakersach


Do blaszki (forma jak kto woli i posiada) wyściełanej folią spożywczą układamy warstwami krakersy przełożone budyniową masą kokosową. Ostatnią warstwę kremu posypujemy resztą kokosowych wiórków i odstawiamy do lodówki na godzinę lub dwie aż krakersy delikatnie zmiękną.

Słone krakersy idealnie równoważą słodki smak budyniowego kremu. Rafaello rozpływa się w ustach i jest przepyszny. Zaletą powyższego przepisu jest spora możliwość jego kombinacji. Można uatrakcyjnić kokosowy deser na przykład odrobiną adwokatu lub wiórki zamienić z rozdrobnionymi orzechami. Taki orzechowy deser posypujemy wtedy z wierzchu sporą ilością kakao i grubo startą gorzką czekoladą.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy