Śledzie marynowane z suszonymi pomidorami
Tłusty Czwartek za nami pora szykować się na Ostatki. Tak więc śledzik musi być. Poniżej prezentuję przepis na śledzie marynowane z suszonymi pomidorami. Doskonała przystawka na imprezowy stół.
*Śledzie marynowane z suszonymi pomidorami*
Marynata na 60dag śledzi
- woda - 1 i 1/2 szklanki
- ocet - 1/2 szklanki
- cukier - 100g
- ziele angielskie - 1 łyżeczka
- goździki - 1 łyżeczka
- gorczyca - 1 łyżeczka
- cynamon - 1 laska
- liść laurowy - 3 sztuki
- śledź a'la matjas - 60dag
- cebula - 1 sztuka
Składniki na śledzie z suszonymi pomidorami
- śledzie marynowane - 30 dag
- cebula - 2 sztuki
- suszone pomidory (suche nie z zalewy) - 8 połówek
- olej
Najpierw należy śledzie zamarynować. Dzień wcześniej kroimy wymoczone w mleku lub w wodzie śledziowe filety. Kroimy je w wygodne kawałki. Cebulę kroimy w plastry. Składniki na marynatę trzeba zagotować i ostudzić. Zalewamy w słoiku śledzie marynatą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Na drugi dzień wyciągamy ze słoika około 30 dag marynowanych śledzi. Jak nam się trafi z niemi trochę gorczycy lub goździk to nawet lepiej. Suszone pomidory mielimy na proszek (ewentualnie większe drobiny jeśli nie są wyschnięte na wiór). Cebule kroimy w drobną kostkę. Układamy w słoiku lub innym zamykanym naczyniu warstwy śledzi i cebuli. Każdą warstwę posypujemy sproszkowanymi pomidorami. Zalewamy całość olejem roślinnym. W zamkniętym słoiku śledzie powinny się przegryźć przynajmniej całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz