Śledzie marynowane z suszonymi pomidorami

Tłusty Czwartek za nami pora szykować się na Ostatki.  Tak więc śledzik musi być. Poniżej prezentuję przepis na śledzie marynowane z suszonymi pomidorami. Doskonała przystawka na imprezowy stół.

Śledzie marynowane z suszonymi pomidorami


*Śledzie marynowane z suszonymi pomidorami*
Marynata na 60dag śledzi
  • woda - 1 i 1/2 szklanki
  • ocet - 1/2 szklanki
  • cukier - 100g
  • ziele angielskie - 1 łyżeczka
  • goździki - 1 łyżeczka
  • gorczyca - 1 łyżeczka
  • cynamon - 1 laska
  • liść laurowy - 3 sztuki
  • śledź a'la matjas - 60dag
  • cebula - 1 sztuka
Składniki na śledzie z suszonymi pomidorami
  • śledzie marynowane - 30 dag
  • cebula - 2 sztuki
  • suszone pomidory (suche nie z zalewy) - 8 połówek
  • olej
Najpierw należy śledzie zamarynować. Dzień wcześniej kroimy wymoczone w mleku lub w wodzie śledziowe filety. Kroimy je w wygodne kawałki. Cebulę kroimy w plastry. Składniki na marynatę trzeba zagotować i ostudzić. Zalewamy w słoiku śledzie marynatą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Śledzie marynowane z suszonymi pomidorami

Na drugi dzień wyciągamy ze słoika około 30 dag marynowanych śledzi. Jak nam się trafi z niemi trochę gorczycy lub goździk to nawet lepiej. Suszone pomidory mielimy na proszek (ewentualnie większe drobiny jeśli nie są wyschnięte na wiór). Cebule kroimy w drobną kostkę. Układamy w  słoiku lub innym zamykanym naczyniu warstwy śledzi i cebuli. Każdą warstwę posypujemy sproszkowanymi pomidorami. Zalewamy całość olejem roślinnym. W zamkniętym słoiku śledzie powinny się przegryźć przynajmniej całą noc.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy