Schab pieczony w ziołach
Sporo było ostatnio dietetycznych przepisów. Czas na coś dla tych, którzy nie muszą liczyć każdej kalorii w posiłku. Przepis na schab pieczony w ziołach co jakiś czas wykorzystujemy bo to dobre i smaczne danie. Mocno aromatyczne mięso, doskonale upieczone. Polecam.
*Schab pieczony w ziołach*
- schab wieprzowy b/k - 1 kg
- masło - 100g
- oliwa z oliwek
- czosnek polski - 4 ząbki
- bazylia świeża - kilka listków
- rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
- pietruszka natka - pęczek
- koperek - pół pęczku
- pieprz
- sól
- mieszanka chilli
- majeranek
Schab nacinamy tak na głębokość 3/4 - po upieczeniu docięte kawałki mają stanowić porcję mięsa. Mięso dokładnie nacieramy oliwą z oliwek, grubo ziarnistą solą morską, pieprzem, majerankiem i mieszanką chilli.
Z masła i drobno posiekanych świeżych ziół tworzymy pastę, którą doprawiamy rozgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem, solą i rozmarynem. Tak przygotowanym masłem wypełniamy szczeliny nacięć. Zawijamy szczelnie schab w folię aluminiową i odkładamy na około godzinę do lodówki.
Kilogramowy schab pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celcjusza godzinę. Większe kawałki mięsa można przetrzymać ciut dłużej. Do brytfanki w której umieszczamy schab nalewamy szklankę lub pół wody.
Komentarze
Prześlij komentarz