Schab pieczony w ziołach

Sporo było ostatnio dietetycznych przepisów. Czas na coś dla tych, którzy nie muszą liczyć każdej kalorii w posiłku. Przepis na schab pieczony w ziołach co jakiś czas wykorzystujemy bo to dobre i smaczne danie. Mocno aromatyczne mięso, doskonale upieczone. Polecam.


Schab pieczony w ziołach


*Schab pieczony w ziołach*
  • schab wieprzowy b/k - 1 kg
  • masło - 100g
  • oliwa z oliwek
  • czosnek polski - 4 ząbki
  • bazylia świeża - kilka listków
  • rozmaryn suszony - 1 łyżeczka
  • pietruszka natka - pęczek
  • koperek - pół pęczku
  • pieprz
  • sól
  • mieszanka chilli
  • majeranek
Schab nacinamy tak na głębokość 3/4 - po upieczeniu docięte kawałki mają stanowić porcję mięsa. Mięso dokładnie nacieramy oliwą z oliwek, grubo ziarnistą solą morską, pieprzem, majerankiem i mieszanką chilli. 

Schab pieczony w ziołach


Z masła i drobno posiekanych świeżych ziół tworzymy pastę, którą doprawiamy rozgniecionymi ząbkami czosnku, pieprzem, solą i rozmarynem. Tak przygotowanym masłem wypełniamy szczeliny nacięć. Zawijamy szczelnie schab w folię aluminiową i odkładamy na około godzinę do lodówki. 

Schab pieczony w ziołach



Kilogramowy schab pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celcjusza godzinę. Większe kawałki mięsa można przetrzymać ciut dłużej. Do brytfanki w której umieszczamy schab nalewamy szklankę lub pół wody.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy