Kotlety rosołowe - Thermomix

Co robicie z mięsem i warzywami po ugotowanym rosole? Na Śląsku z warzyw robiono warzywną sałatkę z majonezem. Z mięsa robiono krokiety lub pierogi. Dam Wam inny pomysł. Na początek rosołowe kotlety. Przepis na thermomix ale spokojnie można to zrobić bez niego.


Kotlety rosołowe


*Kotlety rosołowe*
  • mięso z rosołu - 400g
  • pietruszka zielona - 1/2 pęczka
  • czosnek polski - 2 ząbki
  • koperek - kilka gałązek
  • cebula - duża
  • olej - 20g
  • jajka ugotowane na twardo - 2 sztuki
  • jajko 
  • bułka tarta - 2 łyżki
  • sól - łyżeczka
  • pieprz - szczypta
  • papryka słodka - łyżeczka

Natkę pietruszki, koperek i czosnek miksujemy 3s/obr.8 Dorzucamy przekrojoną cebulę na pół i z 20g oleju miksujemy 5s/obr.5. Wszystko zgarniamy kopyrstką na dno naczynia. Wkładamy kawałki mięsa drobiowego i wołowiny z rosołu. Dodajemy jajka ugotowane na twardo. Miksujemy 20s/obr.4

Znów zgarniamy wszystko na dno naczynia miksującego. Dodajemy surowe jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Uruchamiamy thermomix na 15s/obr.3
Kotlety rosołowe



Wyjmujemy masę z naczynia. Zwilżamy ręce wodą i formujemy kotlety które następnie należy obtoczyć w bułce tartej. Smażymy na tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Na wolnym ogniu.

Komentarze

Najchętniej odwiedzane przepisy