Kotlety rosołowe - Thermomix
Co robicie z mięsem i warzywami po ugotowanym rosole? Na Śląsku z warzyw robiono warzywną sałatkę z majonezem. Z mięsa robiono krokiety lub pierogi. Dam Wam inny pomysł. Na początek rosołowe kotlety. Przepis na thermomix ale spokojnie można to zrobić bez niego.
*Kotlety rosołowe*
- mięso z rosołu - 400g
- pietruszka zielona - 1/2 pęczka
- czosnek polski - 2 ząbki
- koperek - kilka gałązek
- cebula - duża
- olej - 20g
- jajka ugotowane na twardo - 2 sztuki
- jajko
- bułka tarta - 2 łyżki
- sól - łyżeczka
- pieprz - szczypta
- papryka słodka - łyżeczka
Natkę pietruszki, koperek i czosnek miksujemy 3s/obr.8 Dorzucamy przekrojoną cebulę na pół i z 20g oleju miksujemy 5s/obr.5. Wszystko zgarniamy kopyrstką na dno naczynia. Wkładamy kawałki mięsa drobiowego i wołowiny z rosołu. Dodajemy jajka ugotowane na twardo. Miksujemy 20s/obr.4
Znów zgarniamy wszystko na dno naczynia miksującego. Dodajemy surowe jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Uruchamiamy thermomix na 15s/obr.3
Wyjmujemy masę z naczynia. Zwilżamy ręce wodą i formujemy kotlety które następnie należy obtoczyć w bułce tartej. Smażymy na tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Na wolnym ogniu.
Komentarze
Prześlij komentarz