CocoReklama

środa, 7 lutego 2018

Minipączki serowe

Tłusty Czwartek ma swoje prawa. Nie każdy jednak lubi tradycyjne pączki z lukrem czy faworki. Dla nich mam minipączki serowe. Jako dziecko uwielbiałem małe serowe kuleczki. Mieliśmy jedną taką cukiernię w pobliżu gdzie można je było dostać. Anecie mini pączki serowe robiła babcia i jej wersja jest smaczniejsza - tak więc dziś szybki i prosty w wykonaniu deser: pączki z homogenizowanego serka waniliowego.

Minipączki serowe


*Minipączki serowe*
  • serek homogenizowany waniliowy - 350 g
  • jajka - 3 sztuki
  • mąka pszenna - 23 dag
  • proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • sól
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
Serek należy wymieszać z rozbitymi jajkami. Mieszając powoli widelcem dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaną masę odkładamy na chwilę w ciepłe miejsce, a w tym czasie rozgrzewamy w garnku olej roślinny. Temperatura powinna oscylować w okolicach 175 stopni Celcjusza.

Minipączki serowe


Ciasto wkładamy delikatnie porcjami do oleju niewielką łyżką. Co jakiś czas maczamy łyżkę w odlanym do osobnej miseczki oleju. Zapobiegnie to przyklejaniu się do niej ciasta.

Pączki smażą się chwilę, a ich kolor wskaże nam, że są już gotowe do wyjęcia i odsączenia na papierowych ręcznikach. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Jedne z moich ulubionych przepisów :) doskonały smak i minimalny wysiłek :) https://ciastaztradycjami.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)