Minipączki serowe
Tłusty Czwartek ma swoje prawa. Nie każdy jednak lubi tradycyjne pączki z lukrem czy faworki. Dla nich mam minipączki serowe. Jako dziecko uwielbiałem małe serowe kuleczki. Mieliśmy jedną taką cukiernię w pobliżu gdzie można je było dostać. Anecie mini pączki serowe robiła babcia i jej wersja jest smaczniejsza - tak więc dziś szybki i prosty w wykonaniu deser: pączki z homogenizowanego serka waniliowego.
*Minipączki serowe*
- serek homogenizowany waniliowy - 350 g
- jajka - 3 sztuki
- mąka pszenna - 23 dag
- proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
- sól
- olej roślinny do głębokiego smażenia
Serek należy wymieszać z rozbitymi jajkami. Mieszając powoli widelcem dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaną masę odkładamy na chwilę w ciepłe miejsce, a w tym czasie rozgrzewamy w garnku olej roślinny. Temperatura powinna oscylować w okolicach 175 stopni Celcjusza.
Ciasto wkładamy delikatnie porcjami do oleju niewielką łyżką. Co jakiś czas maczamy łyżkę w odlanym do osobnej miseczki oleju. Zapobiegnie to przyklejaniu się do niej ciasta.
Pączki smażą się chwilę, a ich kolor wskaże nam, że są już gotowe do wyjęcia i odsączenia na papierowych ręcznikach. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Jedne z moich ulubionych przepisów :) doskonały smak i minimalny wysiłek :) https://ciastaztradycjami.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńFaktycznie proste i smaczne
OdpowiedzUsuń