Ciasto pomarańczowe
Aromatyczne ciasto pomarańczowe mi chodzi po głowie. Pora odświeżyć przepis i może zrobić na niedzielę do kawy...
*Ciasto pomarańczowe*
- maka pszenna - 20 dag
- cukier puder - 70 g + trochę do posypania gotowego
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- jajka - 1 sztuka
- 1/3 szklanki pomarańczowego dżemu lub marmolady
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego
- 1/3 szklanki oleju
- skórka pomarańczowa kandyzowana - 100g
- blaszka podłużna - 25x13x6
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. W drugiej misce należy utrzeć jajko z cukrem pudrem. Gdy masa stanie się aksamitna dodajemy dżem pomarańczowy, dolewamy sok i olej. Mieszamy mokre składniki i łączymy je z suchymi. Gotowa masa czeka już tylko na to co najlepsze - skórka kandyzowana! Dodajemy jej tyle by została odrobina na posypanie wierzchu ciasta. Po wymieszaniu całości wylewamy ciasto na podłużną blaszkę wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Na wierzch wykładamy resztę skórki i wkładamy blaszkę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Ciasto powinno się piec około 45 minut.
Chrupiąca na wierzchu ciasta, a soczysta wewnątrz pomarańczowa skórka jest genialnym dodatkiem do ciast.
Komentarze
Prześlij komentarz