Warkoczyki z ciasta francuskiego
Dziś ciekawa i łatwa w przygotowaniu przekąska. Warkoczyki z ciasta francuskiego z wędzonym polskim boczkiem lub włoską pancettą można użyć też jako dodatku do zup kremów. Smakowite maleństwa.
*Warkoczyki z ciasta francuskiego*
- ciasto francuskie
- boczek cienko krojony lub włoska pancetta
- jajko
Przygotowanie ciasta francuskiego to wyszła szkoła jazdy i nie zawsze jest na to czas. Gotowe produkty są ostatnimi czasy doskonałej jakości więc można akurat w tym temacie pójść sobie na skróty. Płat ciasta dzielimy na odpowiednie części. Każdą z nich nacinamy tak by uzyskać trzy paski:
Na środkowy pasek nakładamy wędzony boczek lub pancettę:
Zawijamy rogi paska dociskając ciasto by się połączyło:
Boczne paseczki przekładamy pod spodem środkowego i zawijamy górą otulając nadzienie:
Jeszcze raz to samo i warkoczyk gotowy:
Dociskamy końce paseczków by ciasto się podczas pieczenia nie rozkleiło. Smarujemy widoczne części ciasta rozbełtanym w miseczce jajkiem.
Po upieczeniu ciasto nabierze połysku. Pieczemy na górnej półce piekarnika w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Prosta i szybka w przygotowaniu przekąska mogąca jednocześnie stać się pysznym dodatkiem do zup. Wczoraj z nią właśnie podaliśmy krem z brokułów.
Ja jeszcze do środka wrzucam parówkę i posypuje ziołami i mam jako niezależną przekąskę tylko przez ten boczek troszkę tłusty:)
OdpowiedzUsuńParóweczka jak najbardziej :)
Usuń