Warkoczyki z ciasta francuskiego

Dziś ciekawa i łatwa w przygotowaniu przekąska. Warkoczyki z ciasta francuskiego z wędzonym polskim boczkiem lub włoską pancettą można użyć też jako dodatku do zup kremów. Smakowite maleństwa.

Warkoczyki z ciasta francuskiego
 

*Warkoczyki z ciasta francuskiego*
  • ciasto francuskie
  • boczek cienko krojony lub włoska pancetta
  • jajko
Przygotowanie ciasta francuskiego to wyszła szkoła jazdy i nie zawsze jest na to czas. Gotowe produkty są ostatnimi czasy doskonałej jakości więc można akurat w tym temacie pójść sobie na skróty. Płat ciasta dzielimy na odpowiednie części. Każdą z nich nacinamy tak by uzyskać trzy paski:

Warkoczyki z ciasta francuskiego


Na środkowy pasek nakładamy wędzony boczek lub pancettę:

Warkoczyki z ciasta francuskiego


Zawijamy rogi paska dociskając ciasto by się połączyło:

Warkoczyki z ciasta francuskiego


Boczne paseczki przekładamy pod spodem środkowego i zawijamy górą otulając nadzienie:

Warkoczyki z ciasta francuskiego


Jeszcze raz to samo i warkoczyk gotowy:

Warkoczyki z ciasta francuskiego


Dociskamy końce paseczków by ciasto się podczas pieczenia nie rozkleiło. Smarujemy widoczne części ciasta rozbełtanym w miseczce jajkiem.

Warkoczyki z ciasta francuskiego


Po upieczeniu ciasto nabierze połysku. Pieczemy na górnej półce piekarnika w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Prosta i szybka w przygotowaniu przekąska mogąca jednocześnie stać się pysznym dodatkiem do zup. Wczoraj z nią właśnie podaliśmy krem z brokułów.

Komentarze

  1. Ja jeszcze do środka wrzucam parówkę i posypuje ziołami i mam jako niezależną przekąskę tylko przez ten boczek troszkę tłusty:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najchętniej odwiedzane przepisy