Dorsz pieczony w koperku
Na starym blogu mieliśmy kilka ciekawych przepisów na przygotowanie ryby. Kilka przeniosę na pewno tutaj. W Polsce najczęściej ryby pakuje się w panierkę i smaży na oleju. Warto spróbować zrobić to inaczej. Przepis na dorsza pieczonego w koperku warto wypróbować. Ryba bez panierki, dobrze przyprawiona i pieczona w folii aluminiowej nabiera całkiem innego wymiaru. Można w końcu docenić jej zalety i smakowe walory.
*Dorsz w koperku*
- 70 dag dorsza
- koperek - pół pęczka
- oliwa z oliwek
- czosnek - kilka ząbków
- pieprz
- sól
- cytryna
Rybę osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy na wygodne kawałki, które nacieramy solidnie solą i pieprzem. Kropimy sokiem wyciśniętym z cytryny i odstawiamy do lodówki na godzinę. Rybka sobie skruszeje.
Koperek siekamy drobno przekładamy do miseczki i mieszamy dodając powoli oliwę z oliwek. Oliwy dolewamy tyle by z koperku powstała wygodna do smarowania ryby pasta. Smarujemy bogato kawałki dorsza przygotowaną pastą i układamy osobno na wyciętych kawałkach folii aluminiowej. Na każdy kawałek wyciskamy przez praskę ząbek czosnku. Zawijamy folię w szczelnie zamkniętą kopertę.
Rybę pieczemy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ziemniaki z wody, szparagowa fasolka i pyszny obiad gotowy.
Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWitam. Pozdrawiam.
Usuń