CocoReklama

piątek, 9 lutego 2018

Śledzie w oleju z warzywami

Jeszcze kilka przepisów na śledzie się w kolejnych dniach pojawi. Ostatki i Śledzik mają swoje prawa. Dziś przepis na  śledzie w oleju z dodatkiem chrupiących warzyw. Przepis jak zwykle prosty ale efekt piorunujący. Dzięki odpowiedniemu doborowi dodatków uzyskujemy ciekawe połączenie smaków. Nawet chwilę trzeba się zastanowić czy jemy śledzia w oleju czy marynowanego...


Śledzie w oleju z warzywami


*Śledzie w oleju z warzywami*
  • śledź a'la Matjas - 8 sztuk
  • cebula - 2 sztuki
  • papryka konserwowa - mały słoik
  • ogórki konserwowe - kilka sztuk
  • papryka zielona świeża - 1/2 sztuki
  • olej
  • musztarda
Śledzie moczymy w zimnej wodzie. Pozbędziemy się w ten sposób nadwyżki soli. Jak długo śledzie są moczone zależy od nas, naszego smaku i zasolenia śledzi. 

Śledzie w oleju z warzywami


Po wyjęciu i osuszeniu papierowym ręcznikiem smarujemy płaty sporą ilością musztardy od strony mięsa. Odstawiamy na godzinkę i kroimy w wygodne do układania warstwami w słoiku kawałki.

Śledzie w oleju z warzywami


Cebulę siekamy w piórka. Papryki kroimy w paski. Ogórki  w grubszą kostkę. Układamy wszystko warstwami w słoiku. Śledzie - cebula - papryki - ogórki i tak aż do wypełnienia słoika po brzeg.


Zalewamy całość roślinnym olejem i pozostawiamy w spokoju przez około 2 dni ...co łatwe wcale nie jest.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)