Śledzie w oleju z warzywami
Jeszcze kilka przepisów na śledzie się w kolejnych dniach pojawi. Ostatki i Śledzik mają swoje prawa. Dziś przepis na śledzie w oleju z dodatkiem chrupiących warzyw. Przepis jak zwykle prosty ale efekt piorunujący. Dzięki odpowiedniemu doborowi dodatków uzyskujemy ciekawe połączenie smaków. Nawet chwilę trzeba się zastanowić czy jemy śledzia w oleju czy marynowanego...
*Śledzie w oleju z warzywami*
- śledź a'la Matjas - 8 sztuk
- cebula - 2 sztuki
- papryka konserwowa - mały słoik
- ogórki konserwowe - kilka sztuk
- papryka zielona świeża - 1/2 sztuki
- olej
- musztarda
Śledzie moczymy w zimnej wodzie. Pozbędziemy się w ten sposób nadwyżki soli. Jak długo śledzie są moczone zależy od nas, naszego smaku i zasolenia śledzi.
Po wyjęciu i osuszeniu papierowym ręcznikiem smarujemy płaty sporą ilością musztardy od strony mięsa. Odstawiamy na godzinkę i kroimy w wygodne do układania warstwami w słoiku kawałki.
Cebulę siekamy w piórka. Papryki kroimy w paski. Ogórki w grubszą kostkę. Układamy wszystko warstwami w słoiku. Śledzie - cebula - papryki - ogórki i tak aż do wypełnienia słoika po brzeg.
Zalewamy całość roślinnym olejem i pozostawiamy w spokoju przez około 2 dni ...co łatwe wcale nie jest.
Komentarze
Prześlij komentarz