środa, 28 lutego 2018

Obiad w pół godziny

Zawsze podobało mi się jak Jamie Oliver robi pyszne dania w bardzo krótkim czasie. Jego doświadczenie w kuchni pozwala mu osiągać niesamowite dla zwykłego człowieka rezultaty w zasadzie w mgnieniu oka. Chciałbym mu kiedyś dorównać. Nie tylko w czasie przyrządzania potraw ale i w kreatywności jaka charakteryzuje tego znanego brytyjskiego kucharza. Pierwsze koty za płoty, a w zasadzie łosoś...

Łosoś podany z grillowaną cukinią i maślanym ryżem a'la rissoto.



Łosoś zapiekany



*Obiad w pół godziny*
  • łosoś norweski - 40 dag ze skórą
  • cytryna
  • koperek
  • czosnek - 4 ząbki
  • ryż biały - kubek
  • wrzątek - 2 kubki
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • cukinia - 1 duża
Najwięcej pracy będziemy mieli z ryżem więc to od niego zaczynamy. Potrzebujemy kubek ryżu. W garnuszku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Gdy będzie rozgrzana wsypujemy zioła prowansalskie. Praktycznie od razu wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy. Gdy zacznie się szklić wlewamy 2 kubki wrzątku uważając by sobie nie zrobić krzywdy. Łyżeczka soli i zamykamy szczelnie garnek, skręcamy pod nim ogień na minimum i pozwalamy się ryżowi utaić. Mamy czas na przygotowanie grillowanej cukini i łososia.

Cukinię kroimy w grubsze plastry. Wrzucamy ją do miski. Dodajemy pieprz, sól oraz oliwę z oliwek.  Cukinię obtaczamy oliwą z przyprawami. 

Łosoś zapiekany


Pora przygotować łososia. Z pomocą ostrego noża usuwamy drobną łuskę nie naruszając skóry. Na łyżce oliwy smażymy kawałek ryby skórą do dołu tak długo aż stanie się chrupiąca, a część mięsa zacznie się od strony skóry przysmażać. Układamy tak przygotowaną rybę na kawałku folii aluminiowej. Kropimy sokiem z połowy cytryny, solimy i pieprzymy. Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażamy przetarty czosnek i posiekany koperek. Uzyskaną pastą smarujemy wierzch łososia. Łyżka masła i zamykamy folię. Ryba trafia do piekarnika na 15 minut, a jego temperatura powinna wynosić 200 stopni Celcjusza.

Pozostało nam przypilnować ryżu i zgrillować na specjalnej patelni plastry cukinii. Grillujemy je z obu stron na rumiano. Ryż należy co jakiś czas przemieszać. Gdy spije już cały płyn dorzucamy porządną łyżkę masła. Mieszamy ryż drewnianą łyżką aż będzie odpowiednio utajony do podania.

Łosoś zapiekany


30 minut później zajadamy...


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zostaw pod przepisem coś od siebie :)